Miközben a briteknek van lehetőségük arra, hogy a június végi népszavazáson kiléptessék országukat az Európai Unióból, az amerikai Pew Research Center felmérése szerint a franciák kevésbé kedvelik az uniót, mint a szigetország lakói. A vizsgálat tíz európai ország több mint tízezer lakójának megkérdezésével készült - derült ki a Financial Times cikkéből.

A francia válaszadóknak csak 38 százaléka vélekedik pozitívan az EU-ról szemben egy 2004-es hasonló vizsgálat 69 százalékos arányával. Ezzel szemben a britek 44 százaléka tartja pozitív szervezetnek az uniót. Ez nem csupán magasabb adat, mint a francia, hanem a jóval kisebb népszerűségvesztést tükröz, ugyanis 12 évvel ezelőtt csupán 54 százalékuk támogatta az EU-t.

Görögök: 27 százalék

Nem igazán meglepő, hogy a gazdasági válság legnagyobb szenvedő alanyainál jóval drasztikusabb romlást tapasztaltak a kutatók. Az EU népszerűsége Spanyolországban a 2007-es 80 százalékról 47 százalékra, Olaszországban 78 százalékról 58 százalékra hanyatlott. Görögországban jelenleg csak alig több mint minden negyedik ember kedveli az uniót. Németországban éppen fele-fele a megoszlás.

Meglepő eredménye a felmérésnek, hogy két olyan országban, amelynek széles támogatást élvező vezetése rendszeresen szapulja az EU-t, még mindig erős az államközösség támogatottsága. A lengyelek 72, a magyarok 61 százaléka uniópárti.

Aranyos britek

A megkérdezett országok lakossága egy dologban egyetért: nagy többségük úgy gondolja, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból rossz lenne. Átlagosan csupán 16 százalék azok aránya, akik szerint tök jó dolog lenne a szigetország kiszakadása. További érdekesség a britekkel kapcsolatban, hogy a görögöket és az olaszokat jobban zavarja a migráció, mint őket.

Nem meglepő ugyanakkor, hogy a fiatalok általában inkább EU-pártiak, mint az idősebbek. Franciaországban például a 18-34 évesek 56 százaléka EU-párti, míg az 50 felettieknél 31 százalék ez az arány.

Népszavazási hullám?

A Pew arra a következtetésre jutott a felmérésből, hogy Európában erősödik az eurószkepticizmus, aminek az lehet a következménye, hogy ha az erre a hangulatra játszó pártok kerülnek hatalomra az uniós országokban, akkor a brit függetlenségi referendumot hasonló népszavazások hulláma követheti.

Ugyanakkor egy másik vizsgálatból, amelyet az Ipsos készített, az derült ki, hogy az EU-val kapcsolatos kifogások nem vezetnek feltétlenül kilépési szándékhoz. A franciáknak csupán 41, a németeknek 34 százaléka szeretne szavazni erről.