Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója sürgette az Egyesült Államok törvényhozását, hogy fogadja már el végre a Nemzetközi Valutaalap működési reformjáról szóló törvényt. Emellett védelmébe vette a szervezetet mint a világon jelentkező válságok kezelésének egyik leghatékonyabb eszközét - jelentette a Financial Times.

A világszervezet legnagyobb részvényesének címzett bírálat az IMF fennállásának 70. évfordulója alkalmából tartott tanácskozás megnyitóján hangzott el. A szakértők általánosan egyetértenek azzal, hogy a Valutaalap évtizedekkel ezelőtt kialakult, és időközben alig változott irányítása egyre inkább ellentmondásba kerül a világgazdaság új realitásaival.

Nincs ez így jól!

Az IMF gazdasági adatai alapján éppen ezen a héten derült ki, hogy Kína 2014-ben átveszi az USA-tól a világ legnagyobb gazdaságának járó dicsőséget mind az ipari termelés, mind a szolgáltatások terén. Ezzel éles kontrasztban van, hogy Washingtonnak továbbra is vétójoga van a Valutaalap döntéseinek meghozatalában és négyszer akkora szavazati jogosultsággal rendelkezik, mint Peking.

A bírálok szerint ez a mély ellenmondás aláássa az IMF hitelességét. Ennek a gondnak az orvoslására a szervezet tagállamai 2010-ben megállapodtak kvótáik, más szóval részesedésük átalakításáról, továbbá a Valutalap tőkéjének megduplázásáról, azaz 755 milliárd dollárra emeléséről.

Az amerikai kongresszus azonban a mai napig nem ratifikálta ezt a döntést. A négy évvel ezelőtti változtatásokat mindenképpen végre kell hajtani - szögezte le Lagarde. Az IMF vezetősége abban bízik, hogy az idei amerikai időközi választások után végre elfogadják a reformot, amelyről legkésőbb 2012-ben dönteniük kellett volna. Hogy valami azért történjen, a Valutaalap igazgatóságában nagyobb befolyást adtak a feltörekvő országokból érkezett szakembereknek. Zhu Min például az IMF első kínai ügyvezető igazgatóhelyettese.

Jók voltunk

A szervezet ügyvezető igazgatója fényezte is szervezetét. A belpolitikai válság és polgárháború sújtotta Ukrajna, illetve az Ebola-járvánnyal küszködő három nyugat-afrikai ország először az IMF-től kapott számottevő anyagi segítséget - emlékeztetett. Ezekkel a példákkal próbálta igazolni, hogy a Valutaalap oly módon tud fellépni a világon kialakult válsághelyzetek kezelésében, ahogy arra más nemzetközi szervezet nem képes.

Lagarde a sajtótájékoztatón elhangzott mondanivalóját igencsak szokatlan ígérettel erősítette meg a CNN tévétársaság szervezésében tartott vitán. Azt mondta, kész hastáncot járni, ha az amerikai képviselők végre elfogadják az IMF reformját lehetővé tevő törvényt. Az igazgató asszony tinédzser korában tagja volt a francia nemzeti szinkronúszó csapatnak, következésképpen sport teljesítményként is felfogható ígéretét minden bizonnyal komolyan lehet venni.