A bolgár éttermekben és bárokban, különösen a tengerparton sokszor figyelmen kívül hagyják a vendégek jogait - írta a Rzeczpospolia. A lengyeleket azért érdekli különösen ez a hír, mert közülük nagyon sokan választották idén a bolgár tengerpartot a nyári pihenésre.

A leggyakoribb probléma, hogy az érkező egészen mást kap, mint amit a hirdetések ígérnek. Másként fest a szoba a szállodában, más a menü az étteremben vagy a szolgáltatás a strandon. Sokszor fordul elő, hogy a pénz csalnak ki az óvatlan külfölditől. A legtöbb jogsértést a fekete-tengeri üdülőhelyeken követik el.

A gondokkal a helyi hatóságok is tisztában vannak. Létrehoztak egy telefonvonalat, amelyen bárki bejelentést tehet, ha sérelem éri. Jellemző, hogy ezen néhány hét alatt több mint 100 komoly kifogást fogalmaztak meg a panaszosok. Sokan küldik el levében azokat az abszurd összegeket tartalmazó számlákat, amelyeket egyes vendéglátó helyeken kaptak.

Durva esetek

Nagy botrányt kavart például, amikor egy vendéglőben pénzt kértek az egyik vendégtől azért, hogy leülhessen egy üres székre. Nem kevesebb mint 20 levát (3100 forint) kellett fizetnie. Egy másik helyen - szintén a tengerparton - két levát számoltak fel azért, mert a vendég a salátához még kért némi hagymát. Ezt az ügyfél különleges kívánságaként számolták el. Van olyan hely, ahol egy fáradt turista leült a teraszon, de mivel semmit nem rendelt, öt levát kellett fizetnie.

A kereskedelmi egységek tulajdonosai ugyanakkor nagy pénzbüntetést fizetnek, ha lebuknak. A hagymás számlát kiállító étterem tulajdonosára 3000 levás bírságot szabtak ki, és most is tart a pénzügyi ellenőrzés, mert ki akarják deríteni, hogy egyszeri esetről vagy rendszeres gyakorlatról van-e szó.