Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden olyan esetben, amikor Vlagyimir Putyin minden oroszok elnöke célzást tesz arra, hogy esetleg visszavonulna a politikától, óriási találgatás kezdődik arról, mik a valódi szándékai - kezdi tudósítását a Moscow Times.

Most ez a helyzet, ugyanis az államfő egymás után kétszer is olyan megjegyzést tett, amely arra utal, hogy nem feltétlenül akarja jelöltetni magát a 2018-as elnökválasztáson. A megjegyzéseket - igencsak váratlanul - egy szovjet stílusú munkásgyűlésen tetten a Poszano fémipari cég üzemében, Cseljabinszkban. Arról beszélt, hogy reméli sikeres nyugdíjas évei lesznek. Az odavetett kijelentést követően azonnal beindult a politikai pletykálkodás.

Még egy lapáttal

És az elnök rátett erre még egy lapáttal. A gyűlésen arról is beszélt, hogy szeretne utazni, a kirándulni és történelmi helyeket felkeresni. Ez lehetővé tenné, hogy egészen másként lássa a világot, mint ahogy az most megjelenik előtte.

Amikor utazom, akkor mindig csak egy újabb repülőteret látok, majd egy újabb szobát, ahol a tárgyalásokat folytatom - fejtegette. Nemrégen voltam Peruban. És mit láttam ebből az országból? Egy repülőteret, egy újabb épületet, majd máris visszajöttem Moszkvába, miközben rengeteg érdekesség van Peruban, amelyet érdemes lett volna megnézni.

Mi járhat a fejében?

Miközben az elemzők úgy vélik, hogy nem kell eltúlozni Putyin megjegyzéseinek jelentőségét, azért néhány ötletet adhatnak arra vonatkozóan, mi járhat a fejében. Érdemes megnézni szól-e valami a visszavonulása mellett?

Jevgenyij Mincsenko választási guru szerint valójában minden terv szerint halad Putyin 2018. március újraválasztásának előkészítésében. Végrehajtott néhány személyi változtatást a legfelsőbb körökben, Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter vezetésével folyik annak a reformtervnek a kidolgozása, amely az elnök választási programja lehet.

Miért maradna?

Jó kondícióban van, mindent az ellenőrzése alatt tart - mondta egy hozzá közel álló, neve elhallgatását kérő tisztviselő. Nem sok minden ösztönzi arra, hogy visszavonuljon. Népszerűségi mutatói Oroszországban soha nem voltak olyan magasan mint most. Külföldön előretör a populizmus, ami Donald Trump amerikai elnökké választásával váratlan lökést kapott. Ennek alapján Putyin számolhat azzal, hogy megtörik a Nyugat Kreml-ellenes egységfrontja.

Miért menne?

Putyint komolyan foglalkoztatja az öröksége - mondja egy másik bennfentes. Nem pillanatnyi szeszélyből beszél sikeres nyugdíjba vonulásáról. Mélyen magában tudja, hogy túl van politikusi pályafutása csúcsán. Ezt támasztja alá, hogy látja az orosz gazdaság folyamatos hanyatlását. Ha 2018 tavaszán újraválasztják, akkor 2023-ig maradhat hatalomban, így 23 éven át irányíthatja Oroszországot, amivel lepipálná Brezsnyevet és feljönne Sztálin mögé a második helyre. A ciklus végén 71 éves lenne.

Dönteni fog

Az államfő 2017 márciusában, egy évvel az elnökválasztás előtt jelenti be, hogy indul-e vagy sem. Ezt a döntést úgy hozza meg, hogy egyszerre több dolgot is el akar érni - véli Alekszej Makarin politológus. Egyrészt meg akarja őrizni és tovább akarja konszolidálni a hatalmát.

Másrészt meg akarja mutatni, hogy nem akar Oroszország élén állni élete végéig. Nem akar olyan vezető lenni, mint amilyen Islom Karimov üzbég politikus volt. Vissza akar vonulni egy napon, ám ez a nap nem a belátható jövőben lesz - véli Makarin.