Megtörtént az elképzelhetetlen a múlt heti brit választásokon: a londoni Kensington választási körzetet elvitte a Munkáspárt - írja a Bloomberg. A Kensington Palace-ban lakik a brit trónörökös William herceg, szomszédai a nyugat-londoni kerületben bankárok, hírességek (David Beckham, Robbie Williams és mások), arisztokraták és olyan bevándorlók, mint Len Blavatnik vagy Roman Abramovics.

Ennek megfelelően a környék hemzseg a luxusboltoktól és persze mindent elmondanak a helyről az ingatlanárak. Egy közepes otthon ára 1,3 millió font (még mai árfolyamon is 455 millió forint), és persze az igazán jó helyekért ennél sokkal többet kell fizetni.

Munkáspárti diadal

Ennek ellenére a kensingtoniak 20 szavazattal többet adtak le a Munkáspárt jelöltjére a múlt heti választáson, mint a torykéra. A leplezetlen radikális baloldali Jeremy Corbyn vezette politikai erő 16 330 szavazatot kapott a dúsgazdagoktól. Két évvel ezelőtt még 20 százalékpontot vertek rá a konzervatívok a Munkáspártra.

A magyarázat egyszerű: a brexit gyökeresen alakítja át a brit belpolitikát. Theresa May miniszterelnök kormányának nacionalizmusát arcul csapásként élik meg abban a környezetben, amely a tehetség, az új ötletek és a pénz nemzetközi áramlásának köszönheti szemérmetlen jómódját.

Nagy sokk

Az itt élők egyfajta sokként élték meg, hogy Kensington a Munkáspártra szavazott - mondja Peul Thompson helyi lakos. Ő maga is azok közé tartozott, akik így döntöttek, de persze hangsúlyozza, hogy nem Corbynt támogatta. Ebben a kerületben rendkívüli pénzügyi tehetség, kreatív vállalkozókészség, kiváló egyetemek összpontosulnak - mind-mind olyan emberekre arra alapul, akik nyitottak a világra.

A brexit a tradicionális politikai határokon átnyúló hatással járt a brit politikában - fejtegeti Tony Travers politológus. Egy kulturális háborút indított, ami odavezetett, hogy azok, akik az EU-ban maradás pártján állnak készek voltak úgy gondolkodni, hogy bár nem a szívük csücske a Corbyn-féle Munkáspárt, mégis erre szavaznak a kemény brexitet ígérő Mayjel és pártjával szemben.

Még számos elkötelezett konzervatív is azt mondja, hogy vonakodva tette az X-et a Konzervatív Párt mellé. Sokak véleményét fogalmazta meg egyikük aki arról beszélt: bár életem nagy részében a torykra szavaztam, Theresa Mayt azoban nem tudom támogatni.