Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbinál feszültebb a helyzet a világkereskedelemben Donald Trump beiktatása óta. Az amerikai elnök ugyanis több országgal - például Mexikóval, Kínával - szemben tenne intézkedéseket, de a legfrissebb hírek szerint Trump azt is tervbe vette, hogy a német termékekre lényegében védővámot vetne ki. Németország szerint ez ellentétes lenne a kereskedelmi szabályokkal, ha pedig Trump valóban meglépi, akkor Németország is vámot vethet ki az amerikai termékekre.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint egyelőre kicsi a valószínűsége egy komolyabb amerikai-német kereskedelmi háborúnak, mivel Trump célkeresztjében Kína és Mexikó áll. Egy világkereskedelmi háború azonban mindenképpen rosszul érintené a magyar gazdaságot. Nyitott gazdaság ugyanis a magyar, a GDP arányában az export és az import részesedése több mint 90 százalékos, azaz nagyban függ a teljesítmény a külpiaci környezettől.

A szakember szerint egy esetleges amerikai-német kereskedelmi háború kirobbanása nem túl valószínű, ha azonban bekövetkezik, az a német-magyar kereskedelemre is hatással lehet. Magyarország 2015-ben 24,6 milliárd euró értékben exportált termékeket Németországba, az import értéke pedig 21,4 milliárd euróra rúgott, azaz vastagon pozitív a magyar-német mérleg. Magyarország termékexportjának 3,6 százalékát adta az Egyesült Államokba irányuló kivitel, amit szintén érinthet egy kereskedelmi háború.

Németh szerint fontos azonban, hogy az esetleges amerikai-német kereskedelmi viszály csak részlegesen érintené a Németországba irányuló magyar exportot, ugyanis csak az Egyesült Államokba exportált német termékek kereskedelmére lenne hatással. Ebben fontos szerepet játszanak a német járművek, ezen keresztül jelent kockázatot a magyar gazdaság számára a vita. Trump egyébként januárban ment neki a német autógyáraknak, akkor azt mondta, hogy az Egyesült Államokban sok német autó közlekedik, miközben Németországban kevés amerikai autó van az utakon.

Németország nem tervez semmilyen korlátozó intézkedést Magyarországgal szemben, így egyelőre csak elméleti szinten jelent veszélyt az esetleges kereskedelmi háború - fogalmazott Németh Dávid.