A Saipem olasz konszern vezette konzorcium újabb szerződésmódosítást követel, ellenkező esetben annak felmondásával fenyeget. A megállapodás tárgya a swinousciei cseppfolyósított földgáz (lng) terminál építése, ami legfontosabb eleme a lengyelek orosz gázszállításoktól való függése csökkentésének.

Befogadóképességét évi 5 milliárd köbméterre tervezték, ez nagyjából az ország gázbehozatalának felét teszi ki. A kikötőnek és berendezéseinek már az év közepére el kellett volna készülniük, de az olaszok még tavaly elérték, hogy a határidőt az év végéig hosszabbítsák meg. Most pedig az érte fizetett összeg felemelését követelik, egyértelműen kihasználva a Moszkvával egyre romló viszony következtében mind felszültebb lengyelországi hangulatot.

Ennek ellenére Donald Tusk miniszterelnök sajtókonferencián jelentette be, hogy az lng-terminál építésében nem lesz jelentős újabb csúszás, az építkezést legkésőbb jövő év elején befejezik. Mint mondta, nyugtalanságra egyébként sincs ok, az ország gáztartalékai bőven elegendőek.