Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyitóbeszédében a máltai politikus a többi között kifejtette, miként tervezi a bankszámlákra vonatkozó szabályok megváltoztatását annak érdekében, hogy az európai állampolgárok átláthatóan juthassanak információkhoz és egyszerűbben válthassanak számlát. Hangot adott abbéli meggyőződésének is, hogy költségcsökkentést csak intelligensen szabad végrehajtani, az Európai Unió nem veszítheti el "szociális iránytűjét", és figyelemmel kell lenni a legkiszolgáltatottabbakra.

Az egészségügyi bizottság tagjai egyebek között a dohányipari termékekre vonatkozó uniós irányelv kidolgozásáról kérdezték Borgot. A kérdezők rámutattak, hogy az irányelv többször halasztást szenvedett, és John Dalli lemondásával - aki egy dohányipari cég korrupciós állításai miatt kényszerült lemondani - a kezdeményezés kifulladni látszik. Tonio Borg szerint a kezdeményezés nem múlt ki. A jelölt kifejtette, hogy pályája során csak akkor ígért meg valamit, ha be is tudta tartani.

"Megígérhetem, hogy első dolgom lesz a dohányirányelvet konzultációra küldeni" - jelentette ki a máltai jelölt, aki kifejtette: a jogszabállyal kapcsolatosan az alapelve az, hogy a dohányáru dohányárunak is nézzen ki, és olyan íze is legyen. Rámutatott, hogy a különböző dohányipari cégeket nem lehet megkülönböztetni, mert termékeik kivétel nélkül ártalmasak. Egy későbbi válaszában azt is elmondta: a tagállamokra bízná, hogy eldöntsék, előírják-e, hogy a dohánytermékeket csak azonos, márkajelzés nélküli, egyszerű csomagolásban lehessen forgalomba hozni.

A szocialista és liberális képviselők konzervatív vallási, politikai és társadalmi nézeteiről kérdezte Borgot. Volt, aki arról kérdezte a véleményét, hogy Málta egyes értesülések szerint alkotmányba akarja iktatni az abortusz tilalmát, de volt, aki azzal vádolta, hogy korábban homofób és ízléstelen megjegyzéseket tett, továbbá kérdezték a keresztény, konzervatív Borgot arról is, hogy tiszteletben tartaná-e uniós biztosként a melegek jogait.

A művi terhesség-megszakításra vonatkozó kérdésekre a biztosjelölt azzal felelt, hogy annak szabályozása teljes mértékben a tagállamok hatáskörébe tartozik, az uniós jog pedig semmilyen formában nem engedi meg, hogy ebbe beleszóljon. Visszautasította, hogy valaha is illetlen vagy ízléstelen kijelentéseket tett volna. Borg hangsúlyozta, hogy ő maga is segítette Máltán annak a törvénynek a kidolgozását, amely a melegek élettársi kapcsolatát szabályozza, és meg is szavazta a jogszabályt. Arra a felvetésre, hogy az egészségügyben sokszor megkülönböztetés éri a melegeket, a nőket és a bevándorlókat, és hogy Borg tervez-e ez ellen fellépni, a máltai politikus úgy válaszolt: eleve diszkrimináció bárkitől is megkérdezni, hogy homoszexuális-e; ehelyett egészségügyi szempontból szerinte arra kell választ találni, hogy folytat-e valaki kockázatos szexuális viselkedést, mert a nemi betegségek szempontjából orvosilag ez releváns.

A HIV és az AIDS elleni küzdelem illetve az óvszerhasználat támogatását firtató kérdésekre kifejtette, hogy véleménye szerint az AIDS már nem jelent halálos ítéletet, mint korábban, és az eredményekre büszkének kell lenni, a betegség elleni küzdelemben pedig a megelőzésre, a diagnózisra és a kezelésre kell koncentrálni. A fogamzásgátlással kapcsolatban leszögezte, hogy az Máltán is engedélyezett, sőt - állította - tiltása ellentétes lenne az alapjogi chartával és a szigetország alkotmányával.

A nők jogaival kapcsolatos nézeteit firtató felvetésekre következetesen azzal válaszolt, hogy mindenben az Európai Unió működését szabályozó szerződések és az alapjogi charta alapján fog dönteni.

"Nem máltai biztos leszek, hanem európai biztos, akit mellesleg Málta küld" - jelentette ki Borg. Arra is kitért, hogy támogatja Viviane Reding alapjogi biztos kezdeményezését, hogy uniós szabály szülessen arra, hogy a tőzsdén jegyzett uniós vállalatok felügyelő bizottsági tagjainak bizonyos meghatározott hányada nő legyen.

Borg jelölését mások mellett olyan (például a családtervezésben a választás joga mellett síkra szálló) civil szervezetek támadták, amelyek szerint a jelölt nézetei összeegyeztethetetlenek az Európai Unió alapelveivel és értékeivel, ezért nem lehet elfogulatlan uniós biztos. A Malta Today című lap internetes kiadása által készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a válaszadók abszolút többsége, 52 százaléka úgy véli, hogy Borg elbukik az EP bizottsági meghallgatásán, mert nézetei nem felelnek meg az uniós biztosokkal szemben támasztott elvárásoknak, 14 százalék pedig úgy vélte, az EP-képviselők méltánytalanul szavazzák majd le Borg jelölését konzervatív nézetei miatt.

A keddi meghallgatást követően a bizottságok 24 órán belül megfogalmazzák közös álláspontjukat Tonio Borg meghallgatásával kapcsolatban. Jelöléséről pedig jövő héten az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése mond ítéletet, de az EP-nek arra nincs jogosítványa, hogy megakadályozza Borg kinevezését az Európai Bizottság testületébe.