Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyersolaj ára kisvártatva emelkedésnek indult azt követően, hogy Barack Obama amerikai elnök engedélyezte az USA hadseregének a korlátozott légi csapások végrehajtását Irakban - jelentette a Bloomberg. A londoni Brent szabvány ára 1,3 százalékkal ugrott meg, az észak-amerikai WTI 1,1 százalékkal drágult. Az amerikai beavatkozás célja az USA állampolgárainak védelme és az ISIS nevű iszlamista csoport támadásai miatt veszélybe került kisebbségek támogatása.

Az utóbbiak egy nagy csoportja, becslések szerint 50 ezer ember kénytelen volt a hegyekbe menekülni az extremisták elől, ahol sem vizük, sem élelmük nincsen. Az amerikai katonaság légihídról dob le utánpótlást nekik. A Brentért szeptemberi szállításra az emelkedés után 106,85 dollárt kellett adni hordónként, míg a WTI-ért 98,45 dollárt. A Brent 2,7 százalékkal drágult júniusban, az ISIS területfoglalásai nyomán - ilyen áremelkedésre tíz hónapja nem volt példa.

Regionálissá válhat a konfliktus

Az extremista hadsereg, amely Szíria és Irak területének egy részét iszlám állammá nyilvánította, elfoglalta Irak legnagyobb vízi erőművét is. Ha ennek a gátját felrobbantják, akkor a eláraszthatja a víz az ország északi részén lévő Moszul városát. Ez a település jelenleg az ISIS kezén van.

Az amerikaiak bekapcsolódása a harcokba új szintre emelte a konfliktust, ami növeli a veszélyét annak, hogy a harcok régiós összecsapássá bővülnek - mondja Eugen Weinberg, a Commerzbank árupiaci elemzője. Hiába vannak az összecsapások északon, azaz jókora távolságra a dél-iraki olajlelőhelyektől, a feszültség erősödésével egyre nagyobbak a kockázatok - erősít rá az előbbire Michael McCarthy a CMC Markets befektetési cég vezető stratégája.

Obama világossá tette, hogy ha az ISIS megközelíti a kurd Erbil városát, ahol amerikai diplomácia személyzet van, akkor megindítják a légi csapásokat. A kurdok egyébként is támogatást kérnek az extremisták elleni harchoz. Ugyanakkor nem szüntették meg a kurd területeken kibányászott olaj exportját, amit a bagdadi központi kormány illegálisnak tart.

Az amerikai Chevron olajmulti kivonta alkalmazottai egy részét a térségből.