A spanyol kormány záros határidőn belül előáll azzal a tervezetével, amelyben bemutatja, hogyan fogja teljesíteni a költségvetési hiány leszorítására vállalt kötelezettségeit - jelentette ki Luis de Guindos gazdasági miniszter. A sietséget az indokolja, hogy a spanyol állampapírok hozama tegnap 5,844 százalékra, 2011 decembere óta nem látott magasságba emelkedett. Emellett egyébként az olasz hozamok is megugrottak, 5,5 százalékon utoljára február 16. előtt álltak.

A következő napokban benyújtjuk azt a stabilitási programot, amely tartalmazza a 2013-as deficit három százalékra csökkentése érdekében végrehajtandó intézkedéseket - mondta a miniszter a Radio Nacional de Espana rádióállomásnak nyilatkozva. Ezzel próbálta megnyugtatni a befektetőket, akik olyan piaci pletykákat terjesztenek, miszerint a decemberben hivatalba lépett kormány uniós támogatás igénybevételét fontolgatja.

Fájni fog

A találgatásoknak részben az adott alapot, hogy Mariano Rajoy miniszterelnök szerdán különösen nehéz helyzetről beszélt, így értékelte, hogy az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának kormánya csak a megvételre felkínált kötvénymennyiség minimumát tudta értékesíteni eheti aukcióján. Biztos jele a bizonytalanság erősödésének, hogy a kötvényhozamok egy százalékponttal nőttek március 2. óta - Rajoy akkor jelentette be, hogy nem fogják tartani az idei költségvetési hiánycélt.

Ezzel egy csapásra a piac érdeklődésének középpontjába helyezte Spanyolországot, amely átvette az európai adósságválság gócpontjának járó cseppet sem kellemes helyet Görögországtól. A Rajoy-kormány meg tudta győzni az EU döntéshozóit arról, hogy elődje hibái miatt nem teljesíthető 2012-ben a 4,4 százalékos vállalás, és az eurózóna pénzügyminiszterei elfogadták a hiánycél 5,3 százalékra emelését. Madrid emellett azt jósolja, hogy az adósság GDP-hez viszonyított aránya rekordszintre, 79,8 százalékra nő idén.

Lesz egy pár icipicit nehéz napocska

Két-három nehezebb nap előtt áll Spanyolország és az eurózóna többi tagja - mondta de Guindos a növekvő hitelköltségekre utalva. A gazdasági makroadatok azt mutatják, hogy a recesszió mélyebb lesz a korábban vártnál, és a piacok azt gondolják, hogy emiatt sokkal nehezebb lesz tartani a deficitcélt - tette hozzá. Nem valószínű azonban, hogy a hozamok hosszú ideig a jelenlegi szinten maradnak - véli az 52 éves gazdasági miniszter.

Nincs szó arról, hogy európai segítséget kérnénk! - szögezte le. Ha ezt tennénk, az azt jelentené, hogy a gazdaságpolitikánk csődöt mondott, és így negatív üzenetet küldene a piacoknak. Ez lenne a legrosszabb megoldás, az utolsó, amivel bárki számol. Spanyolország ki tud lábalni a válságból külső segítség nélkül, és nincs értelme összehasonlítani az országot Görögországgal, mivel a két országban kialakult helyzet teljesen más - mondta de Guindos hasonló szavakat használva, mint portugál és ír kollégái nem sokkal azt megelőzően, hogy országuk EU-IMF támogatás kért.