Még ez év végéig újabb hitelminősítőnél vesztheti el AAA osztályzatát az Egyesült Államok, mégpedig az államháztartási hiány körüli aggodalmak miatt - prognosztizálja a Bank of America Merrill Lynch. A leminősítést az idézheti elő, ha a kongresszus nem tud megegyezni egy hosszútávú deficitcsökkentési programról - írja a Reuters.

A Standard & Poor's már augusztusban leminősítette az USA adósságát, ezt most az előrejelzés szerint akár a Moody's, akár a Fitch is követheti. Ha ez a leértékelés megtörténik, az tovább fékezheti az amúgy sem lendületes amerikai gazdaságot - véli a Merrill, amely szerint legalább egy ilyen lépésre kell számítani november végén, december elején. Az egyelőre nem látszik, hogy melyik hitelminősítő léphet először.

A Moody'snál mindenesetre a leminősítést valószínűsítő negatív kilátással tartják nyilván az USA AAA-besorolását. A Moody's ugyanakkor jelezte, hogy egy sor más tényezőt, köztük az elnökválasztási harc eredményeit és a Bush-korszak adócsökkentéseinek 2012-es kifutásának hatását is vizsgálják a döntés során.

A Fitch távolabb áll a leminősítéstől, hiszen ott a besorolás kilátása stabil, vagyis valószínűbb, hogy az esetleges osztályzatrontást a kilátás negatívra változtatása előzné meg. A cég közlése szerint erre is csak akkor kerülne sor, ha az USA gazdasága a vártnál gyengébb teljesítményt mutatna, vagy ha a kétpárti bizottság nem tudna megegyezni egy legalább 1,2 milliárd dolláros deficitcsökkentésről.