A várt 54-55 pont helyett 2009 júliusa óta nem látott alacsony szintre, 50,9 pontra esett amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (ISM) júliusban az előző havi 55,3 pontos értékről. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozóipari termelés növekedése a várt mérsékelt lassulás helyett nagyot fékezett, és vészesen közel került a stagnáláshoz.

Április óta az index 9,5 pontot vesztett, ami 2008 ősze - a Lehman Brothers összeomlása óta - a legrosszabb háromhavi teljesítménynek számít.

További rossz hír, hogy az új megrendelések indexe két év óta először került a csökkenést jelző, 50 pont alatti tartományba - itt a háromhavi mínusz összesen 26,5 pontot tesz ki. Valamivel jobb képet fest a foglalkoztatási alindex: az 53,5 százalékos érték 6,4 százalékponttal kisebb a júniusinál.

Ez a friss adat újabb jel arra vonatkozóan, hogy az USA gazdasága nincs túl jó bőrben: múlt pénteken a GDP-adatsor sokkolta a piacokat, de a chichagói beszerzési menedzserindex és a fogyasztói bizalmi mutató is csalódást keltően alakult.

A piacok pánikszerű eséssel reagáltak, hamar elfeledve az adósságplafon emelése terén született megegyezést. A svájci frank sorra dönti a rekordokat az euróhoz és a forinthoz képest is, megvolt a 243-as kurzus.

A piaci szereplők vélhetően egyre inkább a romló amerikai növekedési kilátásokra fordítják majd figyelmüket - az ezzel foglalkozó összeállításunk itt olvasható.