Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Teljesen világossá akarom tenni: a kongresszus meg fogja emelni az államadósság korlátját - jelentette ki Timothy Geithner, az USA pénzügyminisztere egy tegnapi tévéinterjúban. Mint mondta, a múlt hét közepén jelen volt azon a megbeszélésen a Fehér Házban, ahol az ellenzéki republikánusok képviselői leszögezték, tisztában vannak azzal, hogy katasztrofális következményei lehetnek, ha elérve a határt a kormány fizetésképtelenné válna, ezért tudják, hogy hozzá kell járulniuk az adósság felső határának kitolásához.

A várakozások szerint az költségvetés május közepén éri el a 14,3 ezer milliárd dolláros megengedett limitet - a múlt csütörtökön már csak 76 milliárd dollárra volt ettől -, s ezt követően már csak néhány vészintézkedéssel - például a állami nyugdíjalap megcsapolásával - lehetne további forrásokat találni az állami kiadások finanszírozására - foglalta össze a lehetőségeket a Reuters. Így nagyjából nyolc hét nyerhető, ezért július 8. látszik annak az időpontnak, amikor az Obama-adminisztrációnak ki kellene jelentenie, hogy az állam nem képes tovább finanszírozni a szociális büdzsét és az adósságok kamatterheit. Az USA fizetésképtelenné válása lényegében újabb pénzügyi világválságot robbantana ki.

Geithner optimizmusa ellenére a republikánusok a nyilvánosság előtt tartják magukat ahhoz, hogy a limit emelésébe csak akkor mennek bele, ha a sikerül a kormánnyal átfogó megállapodást kötni az költségvetési hiány lefaragásáról. Pillanatnyilag a republikánus Paul Ryan, a kongresszus költségvetési bizottságának elnöke és Obama elnök terve van az asztalon. Az előbbi 10 év alatt hatezer milliárd, az utóbbi 12 év alatt négyezer milliárd dollárral mérsékelné a deficitet, az előbbi nem tartalmaz adóemelést, sőt, a felső adókulcsot 25 százalékban limitálná, és nem sokat hagyna meg az elesettek állami egészségbiztosítási rendszeréből, míg az utóbbi nem hosszabbítaná meg a jómódúak adókedvezményét és nem adná fel az idősek és a legszegényebbek állami egészségbiztosítását.

A kompromisszum esélyét vetíti előre Tom Cobum republikánus szenátor nyilatkozata, amely szerint jó esélye van a megegyezésnek. Cobum tagja annak a hattagú kétpárti képviselőcsoportnak, amely igyekszik megtalálni a felek hiánycsökkentési elképzelései közti arany középutat.