A zloty (1 zloty=69,13 forint) váltópénze, a groszy előállítása sokkal többe kerül névértékénél, ezért a lengyel nemzeti bank (NBP) szerette volna megszüntetni legalább az 1 és 2 groszys érme gyártását, javaslatát azonban nem fogadták el, mert attól tartottak, hogy ennek inflációnövelő hatása volna. Az aprópénzzel a probléma nemcsak a gyártás költséges volta, hanem az is, hogy a lengyelek nem szeretik a zsebükben hurcolni, otthon kiteszik egy polcra vagy egy edénykébe, így óriási tömegben kell veretnie a banknak. Emellett a gyanú szerint nagy tömegben vásárolják fel illegálisan a színesfém-kereskedők. Tavaly 734 millió érmét voltak kénytelenek gyártani, ami 270 millió zlotyba került.

Az NBP becslése szerint az 1 és 2 groszys érmék kivonása a forgalomból évi 40 millió zloty megtakarítást hozott volna. Mivel ez meghiúsult, kénytelenek más megoldást találni. A jegybank igazgató tanácsa úgy döntött, hogy legkésőbb jövő áprilistól megváltoztatják az érmék anyagát, és a jelenlegi rézötvözet helyett egy negyvenszer olcsóbbat fognak használni. Ezt az acélötvözetet a világnak már több mint száz országában használják, és egyértelműen bevált. Az eddig gyártottakat nem vonják be, párhuzamosan lesznek forgalomban a réz- és az acélötvözetű 1, 2 és 5 groszys érmék. Rajzolatuk nem változik, és a súlyuk is azonos lesz, csak az új pénzek mintegy 10 százalékkal vastagabbak. Emiatt egyes pénzszámláló gépeket és automatákat át kell programozni, de ez az átlag lengyeleknek nem okozhat problémát - az italautomaták és a parkolóórák például úgy sem fogadnak el 10 groszysnál kisebb értékű érmét, és a többiek többsége a súlyt érzékeli, az pedig változatlan marad.

A Gazeta Wyborcza értesülése szerint a jegybank abban bízik, hogy sikerül a pénzverdéknél elérnie alacsonyabb árat, bár közbeszerzési pályázatot nem írnak ki, mert az ezt előíró törvény az NBP-re nem vonatkozik. Több pénzverdével kívánnak előtárgyalásokat folytatni a legjobb piaci ár elérése érdekében.

Ugyanakkor az NBP új, a hamisítás ellen jobban védett bankjegyekre szeretne átállni - ezek rajzolata sem változna, csak számos olyan biztonsági elemet tartalmaznának, amiket a jelenleg forgalomban levők nem.