A világgazdaság GDP-jének 40 százalékát előállító országcsoportot átfogó gazdasági övezet jön létre annak nyomán, hogy az USA, Japán és tíz további csendes-óceáni ország létrehozza a Trans-Pacific Partnerség (TPP) névre keresztelt szabadkereskedelmi övezetet - jelentette a Financial Times. A megállapodást eredetileg a nyáron akarták aláírni, de néhány kritikus kérdés miatt ez nem sikerült.

Az elmúlt napokban azonban rendezték a nézeteltéréseket, így minden akadály elhárult a nagy jelentőségű egyezmény elől. Az áttörés nagy siker Barack Obama amerikai elnöknek, aki azt ígérte a választóknak, hogy részben ezzel az egyezménnyel ellensúlyozza Kína egyre erősödő gazdasági befolyását. Abe Shinzo japán miniszterelnök egyik fő reformintézkedéseként könyvelheti el a TPP létrejöttét.

Utolsó simítások

Az utolsó tisztázandó kérdések egyike az volt, hogy milyen hosszú időre szóljon a gyógyszergyártók új termékeinek szabadalmi védettsége, illetve hogy Japán, Kanada és az USA milyen feltételekkel engedi be piacára az ázsiai tejtermékexportőrök, köztük az új-zélandi cégek termékeit.

A kormány szintű megállapodás után a nemzeti parlamenteknek ratifikálniuk kell az egyezményt ahhoz, hogy leomolhassanak a vámkorlátozások. Ebben a folyamatban fel fog erősödni a TPP bírálóinak hangja. Sokan kifogásolják, hogy a tárgyalások a színfalak mögött zajlottak. Bírálatok hangzottak el a választott bíróságok tevékenységének tervezett szabályozásával kapcsolatban is, ami egyesek szerint megnehezítheti a kormányoknak a multik tevékenységének szabályozását.

Újítások

Az viszont díjazni fogják a kritikusok, hogy az egyezmény nem csupán az áruk és szolgáltatások hagyományos kereskedelméről szól, hanem mintát igyekszik adni a 21. századi gazdasági kapcsolatokra. Része például a munkavállalók jogainak érvényesítése - Vietnam például történetében először kénytelen lesz megengedni független szakszervezetek megalapítását. Előírások szólnak majd a védett állatok kereskedelmének üldözéséről, illetve a nemzetközi információáramlás feltételeinek biztosításáról.

Nyomás alatt Európa

A TPP létrejött óriási nyomást fog gyakorolni az EU-ra, hogy hozza tető alá az USA-val a Transzatlani Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről szóló szabbadkereskedelmi megállapodást. Emellett Kína és India is úgy érezheti, hogy létre kell hoznia a saját regionális együttműködési rendszerét. Végül a TPP megkerüli a Világkereskedelmi szervezet keretében folyó szabadkereskedlemi tárgyalásokat, amelyek 14 éve nem hoznak sikert.

Az USA és az EU az utóbbi nyomán döntött úgy, hogy megaregionális egyezmények aláírását szorgalmazza. Abban bíznak, hogy ha ezeket sikerült összehozni, akkor végül ezekből mégis csak összeállhat a szabadkereskedelem világszintű rendszere.

Tim Groser, Új-Zéland kereskedelmi minisztere, a TPP egyik atyja arra hívja fel a figyelmet, hogy téved, aki csak nevet azon, hogy a politikai szempontból kritikus termékek esetén hosszú átmeneti szabályozás után alakulhat ki rendszeren belüli szabadkereskedelem. Szerinte az a lényeg, hogy a TPP megalakulása világossá teszi merre vezet a részt vevő országok útja.