Hetek óta tart a találgatás, lesz-e lengyel kormányfőváltás, ha igen, mikor és a legfontosabb: ki lesz az új miniszterelnök. A hét elején Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes neve merült fel, aki egyben pénzügy- és fejlesztési miniszter is, ám már kedden délután arról írt a lengyel lapok egy része, hogy nem ő az igazi jelölt - derült ki a Business Insider lengyel kiadásának összefoglalójából.

A spekulációk szerint Morawieczki nevét csak ország tényleges vezetője, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski dobta be, hogy tesztelje, a reakciókat. Kaczynskit nagy sakkjátékosnak tartják. Egyik módszere, hogy minden lehetőséget letesztel, mielőtt döntene. Valójában a miniszterelnöki széket magának szánja, bármennyire is utálja az azzal járó protokolláris kötelezettségeket.

Tetszene az üzletnek

Ennek az sem mond ellent, hogy Mateusz Morawiecki kormányfővé választását támogatnák az üzleti élet képviselői, a befektetők és általában a közgazdászok. Ha ő lesz a kormányfő, fő feladatai közé fog tartozni a kormány gazdasági programjának megvalósítása, illetve a Lengyelország és az Európai Unió közötti kapcsolatok javítása. A PiS politikusai szerint Morawiecki jó menedzser, technokrata, aki megtalálja a közös hangot a befektetőkkel.

A jelenlegi pénzügyminiszter előrelépésének ellenzői azzal érvelnek, hogy Beata Szydlo miniszterelnök nagyon népszerű. Könnyebb lenne a választóknak elmagyarázni, hogy helyette a tapasztalt, egyszer már ezt a posztot betöltő Kaczynski veszi át a kormányfői feladatokat.

Az évforduló miniszterelnöke

Ki lehet a 100. évforduló miniszterelnöke? - tette fel a kérdést a TOK FM rádióban Marek Sawicki, az előző kormány mezőgazdasági minisztere, aki rögtön válaszol is: csak Jaroslaw Kaczynski.

Fontos év előtt állunk - fejtegette -, 100 éve lesz, hogy az első világ háború után Lengyelország visszaszerezte függetlenségét. Számos ünnepség, ezen belül sok nemzetközi esemény is, meg fog erről emlékezni és a tisztelgéseket az államfőn kívül a kormányfő fogja fogadni. Az elnök, Andzej Duda mostanság rossz viszonyban van a PiS vezetőségével, tehát nem akarják majd protokollban az első helyre tolni.

A volt miniszter szerint a kormányfőváltás januárban lesz, és Kaczynski csak 2018 végéig vezeti majd a kabinetet. Aztán átalakítja azt, hogy saját megosztó személyiségét visszavonja a reflektorfényből.

A nyitókép forrása: Getty Images