Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, és Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője egyaránt úgy látja, hogy nem lehet teljesíteni a brit kormány legfőbb reformkövetelését, az uniós vendégmunkások jogainak korlátozását, legalábbis abban a formájában, ahogy azt David Cameron miniszterelnök előterjesztette semmiképpen sem - jelentette a BBC.

Cameron azt nyilatkozta a csütörtök este kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt, hogy ha nem is vár megegyezést a reformról, ám a kritikus kérdésekben előre kell lépni ahhoz, hogy februárra tető alá hozhassák a megállapodást. (Ezt egyébként Tusk is lehetségesnek tartja.) London attól függően szándékozik Nagy-Britannia uniós kilépése vagy maradása mellett kampányolni az erről szóló referendumon, hogy mit ér elvárásaiból.

Négy pont

Négy kritikus pontban kellene előrelépniük az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek, akik egyébként ezen a hétvégén tárgyalnak először a brit tervekről. Az első az az elvárás, hogy az egységes európai piac ugyanúgy vonatkozzon az eurózónán kívüli uniós tagállamokra, mint a közös európai valutát használó országokra. A második, hogy a versenyképesség javítása érdekében csökkentsék az európai bürokráciát.

A harmadik, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az európai alapszerződésnek az a tétele, miszerint a közösség államai az unió integrációjának folyamatos erősítésére törekszenek. Végül a negyedik, hogy négy éven át korlátozhassák az EU más tagországaiból a szigetországba érkező vendégmunkások hozzáférését a foglalkoztatásukkal járó juttatások egy részéhez.

Három plusz egy pont

Uniós tisztviselők szerint az első három pont teljesítésében sikerült jelentős előrehaladást elérni az elmúlt hetekben, ám a munkavállalók hátrányos megkülönböztetése egyelőre teljesíthetetlen követelésnek bizonyult. Tusk szerint "jelenleg nincs konszenzus" ez ügyben, Juncker "más lehetőségeket" keres a kritikus pont kiváltására.

Ezt leszámítva mindkét politikus arról beszélt, hogy tabuk nélkül bármilyen megoldásra nyitottak. Csatlakozott hozzájuk Angela Merkel német kancellár, aki olyan megoldást akar, amelynek alapján a londoni kormány sikeresen kampányolhat Nagy-Britannia EU-tagságának fenntartása mellett a legkésőbb 2017 végéig megtartandó függetlenségi népszavazáson. Nem lát lehetőséget ugyanakkor az alapjogok, köztük a szabad munkavállalás jogának korlátozására.

Két tűz között

Az euroszkeptikus brit politikusok szerint Cameron olyasmiket követel az EU-tól, amelynek maguktól értetődőnek kellene lenniük. A függetlenségi párt (UKIP) vezetője szerint a hét végi tanácskozás csak pőre csillogás. Az uniópárti brit Munkáspárt szintén támadja a miniszterelnököt: tömören kontármunkának minősíti, a kormányfő uniós politikáját. Vezetőjük úgy látja, hogy a kormányfő le akart erőszakolni uniós kollégái torkán néhány hibás álreformot, ám kudarcot vallott.