Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai fogyasztói bizalmi indexe fél éve nem látott alacsony szintre csökkent augusztusban, amit a szakértők a kínai gazdaság újabb vészjelzésének tartanak - derül ki a Business Insider cikkéből. A rossz hírek sorozata az év elején kezdődött, amit megfejelt a Westpac-MNI friss mutatója, amely 2,2 százalékkal 111,5 pontra esett.

Ez még nem azt jelenti, hogy a pesszimisták száma meghaladná az optimistákét, ahhoz ugyanis 100 pont alá kellene csusszannia az indexnek. Az is tény, hogy a mutatót 2007 áprilisa óta teszik közzé, és azóta egyszer sem csökkent 100 pont alá. Ugyanakkor a részletek nem sok jóról tanúskodnak.

Ördög a részletekben

Az index öt komponense közül négy gyengült a nyár utolsó hónapjában. Sokat romlott a háztartások véleménye saját pénzügyi helyzetükről. Ez a részmutató 6,8 százalékkal zsugorodott, amivel összesen 13,4 százalékkal hanyatlott az év eleje óta.

Ez nem igazán jó hír a pekingi gazdaságpolitika irányítóinak, akik a fogyasztás növekedésétől várják, hogy maga után húzza a gazdaságot.

Milliós elbocsátások

A pénzügyi helyzet megítélésének esése összefügghet azzal, hogy a foglalkoztatással kapcsolatos várakozások részindexe hat hónapos mélypontra, 92,2 pontra esett. Ez utóbbi oka minden bizonnyal a nagy elbocsátásokban keresendő, amelyek hátterében viszont az acélipari és a szénbányászati kapacitások leépítése áll.

A kormány egyik idei terve, hogy visszavágja az ezeken a területeken felépült túlzott termelési képességeket. Hivatalos adatok szerint az előbbiből 1,3 millió, az utóbbiból félmillió embert bocsátanak el, ám a HSBC szakértői úgy vélik, hogy ennek duplája, 3,5 millió ember elküldése is igaz lehet. Ez még egy olyan óriási népességű országban is sok, mint Kína.

Autót vegyenek!

Az egyetlen komponens, amely javult a fogyasztói bizalmi indexen belül, az a tartós fogyasztási javak vásárlásával kapcsolatos várakozások részmutatója. Ez eléggé masszívan, 2,1 százalékkal nőtt. Különösen érdekes, hogy sokan készülnek autóvásárlásra. Április óta először került ez a részindex az optimisták többségét jelző 100 pontos határ fölé.

Év eleje óta romlik

A fogyasztói bizalom augusztusi visszaesése mögött egyszeri események is állnak, például az északi és a középső országrészt sújtó áradások, de összességében egyértelmű jelét láthatjuk a hangulat romlásának az év eleje óta - véli Matthew Hassan, a Westpac pénzügyi szolgáltató vezető elemzője. A kínai fogyasztók kevésbé bíznak a vállalatok helyzetének javulásában, és úgy látják, hogy ez rossz hatással lehet saját pénzügyi helyzetükre is.