A kínai GDP növekedési üteme a 2008-2009-es pénzügy válság óta nem látott tempóra lassult - jelentette a BBC. A harmadik negyedévében 7,3 százalékkal bővült a gazdaság az egy évvel korábbihoz képest, ami alig több az elemzők 7,2 százalékos várakozásánál. Egy negyedévvel korábban még 7,5 százalékos tempót jegyezhetett fel a pekingi statisztikai hivatal.

Utoljára 2009 márciusában, a világ nagyobb részén recessziót okozó pénzügyi válság legsötétebb napjaiban fékeződött le ennyire a kínai gazdaság. Jó hír ugyanakkor, hogy a feldolgozóipari termelés nyolc százalékkal bővült szeptemberben 2013 azonos hónapjához képest, ami érezhetően jobb a szakértők prognózisánál.

Az állótőke-beruházások - kivéve a vidéki háztartások befektetéseit - 16,1 százalékkal nőttek az év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Ez két tized százalékponttal marad el az előrejelzéstől. A kiskereskedelmi eladások 11,6 százalékkal bővültek, ami hangyányival gyengébb a várakozásoknál.

Nem jön össze

Összességében az adatok azt mutatják, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának bővülése lassult, ami azzal veszéllyel jár, hogy visszaesik a kínai import, ami fékező hatással lesz a világgazdaság egészére is. A kínai lassulás jó pár évvel követi a többi feltörekvő piac hasonló korrekcióját - értékeli a helyzetet Bill Adams, a PNC Financial Services pénzügyi szolgáltató cég közgazdásza.

Amíg ez a tendencia kitart, addig nem nem igazán nő a nyersanyagok ára, ami komoly gondot okozhat olyan nagy termelő országoknak, mint Brazília és Ausztrália.

A kínai kormány 7,5 százalékos GDP-növekedést tűzött ki célul 2014-re, ám az elemzők kételkednek abban, hogy ez összejöhet. Egyre többen gondolják úgy, hogy Peking újabb gazdaságösztönző intézkedéseket vezet be.

Nagy lehet baj - vagy nem

A lassulás erőteljesebb lett volna, ha a kínai vezetés nem vetett volna már be eddig is ösztönzőket - hangsúlyozza Martin Patience, a BBC helyi tudósítója. Ezzel arra utal, hogy a jegybank például csökkentette a kereskedelmi bankok betéteire adott kamatát és a kormány pedig infrastrukturális beruházásokat támogat. Peking igyekszik erősíteni a fogyasztást, hogy szabaduljon a gazdaság befektetés- és exportfüggőségétől - mondja a szakértő. Ha a lassulás durvábbá válik, az a munkanélküliség növekedéséhez vezethet, ami szociális robbanással fenyeget.

Nem ilyen pesszimista Julian Evans Pritchard, a londoni Capital Economics kutatóintézet elemzője. Véleménye szerint csak az ingatlanpiac megingása fékezte le a növekedést, a gazdaság többi szektora jó állapotban van. Egyes ágazatok kapacitásfelesleggel küszködnek, ám a viszonylag gyenge GDP-adat azt mutatja, hogy a befektetések újrarendeződnek: elmozdulnak a túl nagyra nőtt területektől mások felé, ami kifejezetten egészséges folyamatnak tekinthető.