Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke elmondta: a helyzet vizsgálata során arra jutottak, hogy az utóbbi időben mindkét ország komoly erőfeszítéseket tett a közpénzügyek rendbehozására, fontos strukturális reformokat hoztak, amelyek következtében csökkent a munkanélküliség. A bizottság ezért úgy döntött, hogy "ma eltekint a büntetésektől mindkét ország vonatkozásában" - jelentette be a biztos, de azt is jelezte, hogy a kötelezettségek teljesítésének elmaradása esetén a jövő évben felfüggeszthetik a strukturális alapok folyósítását.

A bizottság szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetben nem a büntetések kiszabása a megfelelő eszköz a költségvetési célok elérésére, ezért javasolták azt az uniós pénzügyminisztereknek, hogy ne bírságolják meg a két országot.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a 2009 óta túlzottdeficit-eljárás alatt álló két ország megúszta volna a kiigazítást, hiszen a bizottság mindkét ország számára új költségvetési kiigazítási pályát javasol. Az EB javaslatát az Európai Tanács elfogadhatja vagy elvetheti, miután a Tanácsot nem köti a bizottság javaslata. Emiatt azonban a Tanács arról is dönthet az uniós szabályok értelmében, hogy a pénzbüntetést a GDP 0,2 százalékának megfelelő mértékre emeli - jegyzi meg a bizottsági közlemény. (A soros elnökséget ellátó Szlovákia pénzügyminisztere már jelezte a Reuters szerint, hogy támogatja a bizottság javaslatát.)

Elvileg büntetni kellene

A jelenlegi uniós szabályok szerint az Európai Bizottságnak javaslatot kellene tennie az Európai Strukturális és Beruházási Alapból (ESI) a jövő évben fizetendő források egy részének felfüggesztésére. A biztosi kollégium viszont szerdán úgy döntött, hogy ezt a javaslatot később teszi meg, az Európai Parlamenttel folytatott párbeszédet követően. Ahhoz, hogy az ESI alap forrásainak felfüggesztését feloldják a két országnak teljes mértékben meg kell felelnie a stabilitási és növekedési paktumnak, már a költségvetési terveik prezentálásakor, ősszel.

Az EB közleményében emlékeztet, hogy az Európai Tanács július 12-i egyhangú döntését követően, melyben kimondták, hogy Spanyolország és Portugália nem tett hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a túlzott hiányát korrigálja, a bizottságnak kötelessége lenne 20 napon belül pénzbüntetést kiszabnia az országokra. A szabályokban szereplő alap összeg a GDP 0,2 százalékát határozza meg, ám ezt az összeget lehet csökkenteni különleges gazdasági körülményekre hivatkozva, vagy egy, a tagállam által benyújtott indoklással ellátott kérelem nyomán.

Kérelmet nyújtottak be a tagállamok

A túlzottdeficit-eljárás keretében a bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében. A spanyol államháztartás hiánya tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.

A jelen esetben az EB közleménye szerint mindkét tagállam benyújtotta az indoklással ellátott kérelmet, amelyek vizsgálatát, valamint a nehéz gazdasági környezet, illetve mindkét ország erőfeszítéseit és elköteleződését arra vonatkozóan, hogy megfeleljen a stabilitási és növekedési paktumnak figyelembe véve a bizottság a büntetés eltörlését javasolja - áll a testület közleményében.

A két ország gazdasági és költségvetési helyzetét figyelembe véve az EB Portugáliának 2016 végéig ad időt, hogy korrigálja túlzott hiányát, míg Spanyolország 2018-ig kapna időt. Mindkét tagállam számára a hatékony lépések és a jelentések megtételére a határidő 2016. október 15.