Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jellemző az olajpiac bizonytalanságára, hogy alig néhány nappal a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése után, amely 2017 végéig kitartó alacsony olajárat jósol, a Bank of America Merrill Lynch ennek ellenkezőjét jövendöli - derült ki a Business Insider cikkéből. A bank immáron túlsúlyozásra ajánlja a szektort a befektetők portfólióiban.

Jól fog fialni

Ez azt jelenti, hogy pénzintézet szakértői szerint az olajipari vállalatok részvényárának emelkedésén nagyobb hasznot érhetnek el, mint ha az S&P-500 tőzsdeindex bővülésére játszanának. Az észak-amerikai WTI a prognózis szerint hordónként 54 dollárra drágul az év végére, ami 17 százalékos plusz a jelenlegi szinthez képet, majd jövő júniusra eléri a mágikus 69 dolláros szintet, ami 49 százalékos plusz.

Az indoklás szerint az olajtermelés továbbra is csökken, az ágazat technológiai beruházásaira fordított tőke 300 milliárd dollárral (a magyar GDP közel kétszerese), azaz 41 százalékkal, a használatban lévő olajkutak száma 37 százalékkal csökkent a 2014-ben elért csúcshoz képest.

A másik oldalon az alacsony ár ösztönzi a keresletet, aminek eredője az lehet, hogy 2011 óta nem látott hiány alakulhat ki a kínálatban.

Más következtetés

Bár ezekkel a körülményekkel az IEA is tisztában van, látható, hogy nem ugyanúgy értékeli a helyzetet, mint az amerikai bank. A nemzetközi szervezet szerint a jövő év végéig nem alakul ki a kereslet és a kínálat egyensúlya az olajpiacon, azaz marad a túlkínálat. Az IEA korábban 2016 végére várta a kiegyenlítődést.

Óvatos megközelítés

Az előrejelzést megnehezíti, hogy a 2014 közepén kezdődött mélyrepülés végét sejtő cégek egy része visszatért - vagy ezt tervezi - a piacra. Az olajmezők feltárásával foglalkozó legnagyobb társaságok legutóbbi tőzsdei beszámolóikban jelezték, hogy újratárgyalják az árakat a kutak üzemeltetőivel.

A durva árcsökkentés helyett tehát az óvatos megközelítést választották tehát, ami arra utal, hogy a piaci környezet javulására számítanak. Mármint az ő nézőpontjukból, mert az autósok nem fognak örülni annak, ja az év végén, majd a jövő év első felében drágulni fog a benzin és a gázolaj a növekvő olajárak miatt.

Vagy jöhet egy újabb árcsökkenés

Az olajpiac teljes bizonytalanságát jelzi az is, hogy a líbiai államai olajvállalat - immáron sokadszor - bejelentette: felszabadítja az exportot az ország három kikötőjében. Ezzel napi 300 ezer hordónyi olaj kerülhet a piacra Líbiából, megduplázva az eddigi 300 ezres mennyiséget. Szakértők szerint ezúttal komolyan kell venni a bejelentést, ugyanis javult a biztonsági helyzet Líbiában, ami utat nyit az export bővítése előtt.

Ezzel egyidejűleg Nigériából is kihajózhatnak napi 200 ezer hordónyi fekete aranyat, mivel helyreállították a belső háborúkban tönkretett olajlétesítményeket. Becslések szerint jelenleg napi 370 ezer hordóval kerül több olaj a világpiacra, mint amennyire van kereslet, ami - ha a két újabb forrás is beszáll - 800 ezer körüli szintre ugorhat.

A legkevesebb, amit az elemzők várnak, hogy ez elodázza a piaci egyensúly kialakulását, ám emellett az árakra is hathat. A fekete aranyért az elmúlt időszakban hordónként valamivel kevesebb, mint 50 dollárt kellett fizetni, a hét második felében 43-46 dollár közötti árak alakultak ki.