Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisban január óta a legmagasabbra, 51,8 pontra emelkedett a márciusi 50,7 pontról, és alig maradt el az elemzők által várt 51,9 ponttól.

A termelés, a megrendelés-állomány és a foglalkoztatottság is élénkül Európa legnagyobb gazdaságában, és a vállalatok erősödő optimizmusát jelzi, hogy három hónapja először nőtt a foglalkoztatottság - mondta Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza. Nőttek az exportmegrendelések, élénkült a kínai és a dél-európai kereslet is.

Bajban Franciaország?

A francia feldolgozóipar aktivitása viszont egy éve a legalacsonyabbra, 48 pontra süllyedt a márciusi 49,6 pontról. A kereslet annak ellenére csökkent az euróövezet második legnagyobb gazdaságában, hogy a vállalatok a pénzügyi válság kitörése óta a legnagyobb mértékben csökkentették áraikat. Az index így még mélyebben az expanziót a visszaeséstől elválasztó 50 pont alá csökkent. Az elemzők 48,3 pontra számítottak. A megrendelések négy hónapja csökkennek, a külföldi kereslet pedig 2013 márciusa óta a leggyengébben alakult.

Kellemes meglepetés az olaszoknál

Az olasz feldolgozóipari BMI ezzel szemben 53,9 pontra emelkedett a márciusi 53,5 pontról, miközben elemzők csökkenést, 53 pontot vártak. Mind a termelés, mind a megrendelés-állomány és a foglalkoztatottság javult az euróövezet harmadik, és Európa negyedik legnagyobb gazdaságában.

Élénkülés az euróövezetben

Kissé élénkült az euróövezethez tartozó országok feldolgozóiparának aktivitása, de az ütem lanyhul - közölte a Markit piackutató intézet. Az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 51,7 pontra emelkedett a márciusi 51,6 pontról. Az adat jobb az első becslésben szereplő 51,5 pontnál.

A kép vegyes, Olaszországban és Spanyolországban a vártnál jobban alakult a gyáripar helyzete, Németországban az élénkülés jelei mutatkoznak, Franciaországban viszont egy éve a legnagyobb mértékben lanyhult a feldolgozóipar aktivitása.

"Az adatok eddig nem jelzik, hogy hatása lenne az Európai Központi Bank (ECB) monetáris ösztönző intézkedéseinek, és az eurózóna egészét tekintve az sem látszik, hogy a gyengébb euró ösztönözné a feldolgozóipari exportot" - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az sem mutatkozik meg a keresletben hogy a vállalatok erőteljesen leszállították áraikat.