Japán sajtóbeszámolók szerint Abe Sindzó miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy több mint 28 ezer milliárd jen (265,4 milliárd dollár) értékű csomagot készítettek elő, amiből 13 ezer milliárd jen jut a fiskális intézkedésekre, köztük a költségvetési kiadások növelésére, valamint a vállalatok és az önkormányzatok beruházásainak megelőlegezésére. A terv részleteit csak a jövő héten, a kormány programjának jóváhagyása után ismertetik.

A piac csak 20 ezer milliárd jenes csomagra számított korábban. A vártnál nagyobb összeg bejelentése után jelentősen gyengült a jen dollárhoz viszonyított árfolyama, az ázsiai tőzsdeindexek pedig közel egyéves csúcsokra emelkedtek.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,72 százalékkal, 16 664,82 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 1,13 százalékkal, 1321,67 pontra nőtt zárásra.

Abe Sindzó japán miniszterelnök jelentős költségvetési támogatást ígért a gazdaság élénkítéséhez egyebek között a beruházások fellendítése, a kisgyermekes családok, az egyetemisták és az agrárgazdálkodók megsegítése révén, miután a kormányzó koalíció elsöprő győzelmet aratott a július 10-én rendezett felsőházi választásokon, így az alsóház után immár a szenátusban is megvan az alkotmány módosításához szükséges kétharmados többsége.

A befektetők abban reménykednek, hogy a japán jegybank monetáris politikájának további lazításával támasztja alá a növekedést és segíti elő az infláció felpörgetését a világ harmadik legnagyobb gazdaságában.

Kétnapos ülése után pénteken jelenti be döntését a jegybank kamatalakító testülete. Az elemzők többsége arra számít, hogy emelik a 2013 áprilisában meghirdetett eszközvásárlási program évi 80 ezer milliárd jenes, nagyjából 681 milliárd dolláros keretösszegét. Lehetséges, de kevésbé valószínű, hogy a jegybank tovább csökkenti kamatait, mivel a lakosság és a kormány is kedvezőtlenül fogadta a negatívkamat-politikát. A jegybank januárban vezetett be negatív kamatot a jegybanki betétekre annak érdekében, hogy reálgazdasági hitelezésbe terelje a kereskedelmi bankok pénzeszközeit.

Egyes piaci megfigyelők nem tartják kizártnak azt sem, hogy a japán jegybank követi más központi bankok példáját, és egyelőre nem lép, hanem megvárja, hogy milyen eredményeket hoz a fiskális ösztönző csomag, illetve az áfakulcs jövő évre tervezett emelésének elhalasztása.

A dollár jelentősen erősödött a jenhez képest szerdán, napi csúcsán, 106,54 jenes árfolyamon 1,8 százalékos nyereségben is állt. Ebben szerepet játszott az is, hogy a The Wall Street Journal című újság azt írta, Japán fontolgatja 50 éves lejáratú államkötvények kibocsátását. A pénzügyminisztérium később tagadta, hogy ilyen tervei lennének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!