Zavarban vannak az elemzők, ha azt kérdezik tőlük, szerintük milyen döntésre jutnak az OPEC tagországainak képviselői csütörtöki bécsi ülésükön. A Bloomberg 20 elemzőt kérdezett meg, akik fele azt jósolta, hogy a világ olajkitermelésének 40 százalékát lebonyolító kartell nem fog változtatni exportján, míg a szakértők másik fele úgy véli, csökkenteni fogják a kínálatot, hogy megállítsák az olajár hanyatlását.

Régóta először fordul elő, hogy a piaci megfigyelők ilyen bizonytalanok: legutóbb a 2007-es OPEC-tanácskozás előtt adtak fele-fele arányban ellentétes előrejelzést. A megosztottság csak kifejezi, milyen nehéz döntés előtt állnak az OPEC tagállamai. Ha mérséklik exportjukat azzal emelkedő pályára állíthatják az olajárat, viszont azt kockáztatják, hogy veszítenek piaci pozíciójukból az amerikai olajpala-kitermelőkkel szemben. Ha nem változtatnak, akkor tovább esik az ár, ami eltörölheti az amerikai versenytársak profitját, viszont megfosztaná a kartell egyes tagjait is a létfontosságú olajbevételektől.

Vágni vagy nem vágni

Ha nem változtatnak a kitermelésen, akkor a piaci szereplők tesztelni fogják, mennyit lehet még lefaragni az olaj árából - állítja Doug King, a Merchant Commoditiy befektetési vezetője. Ha 1,5 millió hordóval visszafogják az exportot, akkor a Brent árfolyama a jelenlegi kissé 80 dollár alatti szintről visszatérhet a 80-90 dollár/hordós sávba.

Ugyanekkora vágást tart szükségesnek az áresés megfékezéséhez Harry Tchilinguirian, a BNP Paribas árupiaci stratégája. Ha az OPEC nem tesz semmit, akkor újabb 10 dollárral zuhanhat a fekete arany ára - véli Hakan Kocayusufpasaoglu, a svájci Archbridge Capital AG hedge fund befektetési szakértője. Ez érdekes jóslat annak tükrében, hogy egy másik szakértő, Seth Kleinman, az amerikai Citigroup európai energiakutató intézetének vezetője valószínűtlennek tarja, hogy az OPEC visszafogja az exportját.

Női fog vagy csökkenni

Algéria, Nigéria és Venezuela, amelyeknek minden csepp kivitelre szükségük van, hogy pénzhez jussanak, nem akarják ezt, Szaúd-Arábia pedig, amely a legnagyobb termelőként egyedül is léphetne, nem óhajtja kockáztatni piaci részesedése zsugorodását azzal, hogy egymaga vállalja be a kitermelés csökkentését. A szaúdiak arra várnak, hogy az alacsony olajár elveszi a viszonylag magas költségekkel termelő amerikai olajpalacégek hasznát, így ők kényszerülnek kitermelésük mérséklésére - véli Jeffrey Currie, a Goldman Sachs közgazdásza.

Más elemzők bizonytalanabb prognózisokat fogalmaznak meg. Vannak, akik szerint lehet, hogy az OPEC végül a kitermelés lefaragása mellett határoz, ám nagy kérdés, hogy mikor szánja el erre magát. Mások csak annyit mondanak, hogy akármilyen döntést is hozzon a kartell november végi ülése, egy biztos: az árak nem maradnak ott, ahol jelenleg vannak. Vagy lejjebb, vagy feljebb mozdulnak. Ezért vehetjük biztosra, hogy meglepetést tartogat a benzin és a gázolaj piaca is: nem tudható, merre indul az üzemanyagok ára.

Akár 60 dollárig eshet az ár

Az OPEC hitelességét és piacbefolyásoló képességét tenné kérdésessé, ha elmaradna a kitermelés csökkentése - foglalta össze a piaci elemzők véleményét Daniel Bathe, a Lupus alpha Commodity Invest Fund szakértője a Reutersnek. Ha a termelést nem fogják vissza, a Brent jegyzése 60 dollárra zuhanhat - tette hozzá. Ennek ellenére nem ad 50 százaléknál nagyobb esélyt a kitermelés visszafogásának. Egyes vélemények szerint az export viszonylag kisebb, napi 500 ezer hordós csökkentése is elegendő lenne a piaci hangulat megfordítására - derült ki az MTI összefoglalójából. Doug King, az RCMA Capital tőketársaság befektetési igazgatója szerint azonban a Brent ára még a kitermelés napi egymillió hordós visszafogása után is hordónként 70 dollárra eshet. Amennyiben az OPEC nem vág, az amerikai WTI nyersolajszabvány jegyzése akár 60 dollárig eshet.