Mesicnek a törvényjavaslat szerint május elsejétől nem jár szolgálati gépjármű és sofőr, valamint titkár sem, egyedül testőrét tarthatja meg élete végéig az állam költségén. A hivatal fenntartására az állam eddig 600 ezer kunát (mintegy 26 millió forintot) különített el évente.

Mesicet Franjo Tudmannak, Horvátország első elnökének halála után választották meg 2000 februárjában államfőnek, és két ciklusban töltötte be e tisztséget. Hivatali utóda, Ivo Josipovic - akit 2010-ben választottak meg és 2015-ben távozott a tisztségéből - nem élt a lehetőséggel, hogy maga is hivatalt tartson fenn.

Mindazonáltal csak Mesicnek volt joga élete végéig hivatalt fenntartania, Josipovic csak öt évig tehette volna meg.

Mesic hivatalának megszüntetését az egyik kormánypárt, a Híd független párt javasolta. A Híd korábban úgy vélekedett: semmi haszna nincs az országnak abból, hogy Mesic milliókat költött el politikai tevékenységre. A volt államfő nem kapott fizetést, csak nyugdíjjal rendelkezik.

Mesic a hivatal megszüntetésével kapcsolatban korábban azt mondta: politikai leszámolás áldozata. A hivatalt megszüntethetik, de őt nem hallgathatják el. A volt államfő nagy népszerűségnek örvendett, míg tisztségében volt. Később inkább utazásaival hívta fel magára a közvélemény figyelmét.  Kisebb botrány kerekedett abból, hogy 2015-ben titokban Észak-Koreába utazott és találkozott Kim Dzsong Unnal. Mesic azzal védekezett, hogy magánszemélyként járt az ázsiai országban. Az ügyre az év elején derült fény.