A világ legnagyobb olajkereskedői nem várnak változást a piacon a jövő évben - derült ki a fekete arannyal foglalkozó cégek vezetőinek és üzletkötőinek szingapúri fórumán. A Bloomberg 15 vezető szakembert kérdezett meg, akik egyhangúan arra számítanak, hogy a következő 12 hónapban hordónként 40 és 60 dollár között marad az olajár.

A helyzet az, hogy ha nekilendülne a piac, akkor az amerikai olajpala-kitermelők, amelyek kútjai az alacsony ár mellett nem képesek gazdaságosan működni, újraindítják a kitermelést, ami felnyomná a kínálatot, s ezzel leszorítaná az árat - mondja Arzu Azimov, az azerbajdzsáni Socar Trading SA vezetője. Ő 40-50, maximum 55 dolláros árat jósol a következő évre.

Még nem

A kereskedők többsége azért tolta későbbre a piaci egyensúly kialakulásának időszakát korábbi prognózisaihoz képest, mert Irán és Szaúd-Arábia a vártnál több olajat tol a piacra. Eközben az amerikai olajpala-termelők egy része is a fedélzeten maradt, mert az utóbbi időben javította technológiájának hatékonyságát.

Az olajpiac még nem került egyensúlyba - hangoztatja sokak véleményét Saad Rahim, a Trafigura Group holland árupiaci kereskedő cég vezető elemzője. A vásárlók, köztük a egyelőre egyszerűen nem szívták fel azt az óriási készletet, amely az elmúlt két évben felhalmozódott. A bőséges kínálat viszony lefelé szorítja a finomítói termékek, köztük az üzemanyagok árát.

Farkast kiáltanak

Ez az óvatosság jól ellenpontozza azt a lelkesültséget, amelyet az újabb orosz-szaúdi egyeztetés váltott ki az elmúlt napokban. A lehetőség, hogy a világ két legnagyobb termelője megállapodik a kitermelés befagyasztásáról, 10 százalékkal dobta meg a fekete arany árát. A londoni Brent benézett az 52 dollár/hordós szint fölé is, majd visszaesett 49 dollár alá.

Ugyanakkor Oroszország napi 11 millió hordó olajat hoz a felszínre, amire 1991 óta nem volt példa, és Szaúd-Arábia is több mint 10 millió hordóvak bombázza a piacot. A szakértők szerint lassan előállhat a "farkast kiáltanak" esete, azaz egy ponton túl a kereskedők nem fognak hinni az olajpolitikusok verbális akcióinak, amelyekkel fel akarják beszélni az olajárat.

Sapka, avagy fedő

A helyzet ugyanis az, hogy hiába fagyasztanák be a rekordmagasságban lévő olajkitermelést, ez nem lenne elég az ár leszorításához. Mérsékelni kellene a felszínre hozott olaj mennyiségét, amire viszont senki sem hajlandó.

Ami az árcsökkenést illeti, a kereskedők erre sem látnak esélyt. A kínálat és a kereslet közti különbség ugyanis zsugorodik, ami határt szab a pesszimizmusnak. A felhalmozódott készletek csak arra elegendőek, hogy útját állják az áremelkedésnek.