Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly 4,5 százalékkal csökkent a gazdasági kivándorló lengyelek keresete az uniós tagállamokban - írta a Rzeczpospolita. Az ok egyszerű: a brexit sikerét hozó 2016. júniusi népszavazás miatt gyengült a font, ezért a Nagy-Britanniában dolgozó lengyelek pénzének értéke zlotyban számolva csökkent.

Tavaly a Nyugaton dolgozó lengyelek havonta átlagosan 6,7 ezer zlotyt (500 ezer forint) kerestek, ami 315 zlotyval kevesebb, mint egy évvel korábban - derül ki az Euro-Tax csoport adataiból, amely a külföldön dolgozók adózását vizsgálja. Eközben a font negyedével gyengült a zlotyhoz képest.

A tavalyi év egyike volt annak a háromnak, amikor a külföldön "vendégmunkáskodó" lengyelek átlagfizetése alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Előtte 2009-ben és 2013-ban fordult ez elő.

A lengyelek tavaly Németországban és Ausztriában kerestek a legjobban, havonta átlag több mint 10 ezer zlotyt (750 ezer forint) vittek haza. Ennek eredményeként külföldön összesen 119,5 milliárd zloty jövedelemre tettek szert. Ez 0,1 százalékkal kevesebb a 2015-ösnél. Lengyelország uniós tagságának kezdete óta, 13 év alatt összesen 1247 milliárd zlotyt kerestek a lengyelek.