Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 400 amerikai milliomos és milliárdos írta alá a The Washington Post szerint azt a levelet, amelyben arra kérik az amerikai Kongresszus republikánus párti képviselőit, ne csökkentsék adóikat. A vagyonos amerikaiak - közöttük orvosok, ügyvédek és vállaltvezetők - a lap szerint úgy vélik, a Republikánus Párt hibát követ el, amikor leggazdagabb családok adóját készül csökkenteni egy olyan időszakban, amikor a nemzet adóssága magas és társadalmi egyenlőtlenség az 1920 évek óta a legrosszabb az országban - írja a lap.

A levél arra kéri a Kongresszust, hogy ne fogadjanak el semmiféle olyan adótörvényt, amely az egyenlőtlenségek és az államadósság további növekedését eredményezné. E helyett azt kéri, emeljék az olyan gazdagabb emberek adóját, mint akik közé ők is tartoznak. A levelet a lap szerint a múlt héten hozták nyilvánosságra, miután kiderült, a republikánusok által támogatott adócsomag - amely a cégek és magánszemélyek számára egyaránt nagy adócsökkentéseket tartalmaz - további 1500 milliárd dollárral emelné az amerikai államadósságot.

A levelet a Responsible Wealth ("felelős vagyon") nevű csoport állította össze, amelyet saját definíciója alapján haladó szellemiségű célok támogatására alapítottak. A levél akláírói között ott található Soros György milliárdos hedge-fund menedzser, a Ben & Jerry"s Ice Cream nevű cég alapítói, Ben Cohen és Jerry Greenfield, a divattervező Eileen Fisher és Steven Rockefeller is. Mellettük még számos olyan ember is aláírta a levelet, akik neve ugyan kevésbé ismert, azonban vagyonuk alapján az amerikai társadalom felsô 5 százalékához tartoznak, azaz vagyonuk meghaladja az 1,5 millió dollárt, vagy többet keresnek évi 250 ezer dollárnál.

Bob Crandall, az American Airlines volt vezérigazgatója is szerepel az aláírók között. Ő lapnak azt mondta, szerinte az adócsökkentési program teljesen abszurd. A republikánusok úgy véli ezzel azt mondják, nincs ugyan pénzünk arra, hogy pénzt adjunk az embereknek, de arra van, hogy a gazdag emberek adóját jelentősen csökkentsük. Ennek semmi értelme. A jövedelmem már most is magas, ha még magasabb lenne, akkor sem fektetnék be többet, hanem többet takarítanék meg - tette hozzá.

A vállalati és a személyi adók csökkentése a központi elemét alkotják Donald Trump gazdasági programjának, amellyel serkenteni kívánja az amerikai gazdaságot és növelni az országban a munkahelyek számát. A Kongresszus és a Szenátus elé ebben a hónapban terjesztették be azokat a javaslatokat, amelyek alapján karácsonyig megtörténhetnének az adóreformhoz szükséges változtatások.

A két testület elé került javaslatok ugyan számos pontban eltérnek egymástól, azonban abban egyeznek, hogy mindkettő jelentős könnyítéseket jelentene a milliomosok és a milliárdosok számára - fogalmaz a lap. A Szenátus elé került javaslat például azon párok számára, akik együttesen több, mint évi egymillió dollárt keresnek (vagy egyedülállóként 500 ezer dollár felett) az adókulcsot 39,6 százalékról 38,5 százalékra mérsékelné.

A Fehér Ház és a kongresszus republikánus képviselői egyaránt úgy vélik, a javaslatok minden pontja azt eredményezi, hogy nő az Egyesült Államokban a befektetések értéke. Szerintük minden egyes dollárt, amelyet a vállalatok és a gazdag magánszemélyek az adócsökkentéssel nyernek új vállalatok és új gyárak létrehozására költenek majd el - írja a Washington Post.

Én nem hiszem, hogy a változtatások lényege az lenne, hogy csökkentjük a gazdagok adóját. Ugyanakkor ha valakinek kevesebb adót kell majd ezután fizetnie, az engem nem tölt el csalódottsággal. Minden, az adórendszerben tervezett változtatás a beruházások és befektetések ösztönzését szeretné szolgálni - mondta múlt héten Gary Cohn, az elnök mellett működő Nemzeti Gazdasági Tanács vezetője a CNBC-nek adott interjújában.

A levél aláírói ezzel viszont nem értenek egyet, s azt bizonygatják, a vállalatok profitszintje már most is rekordmagasságokban jár, s a gazdagabbaknak nincs szükségük több pénzre. Ők inkább azt szeretnék, ha a kormányzat az így kieső forrásokat inkább az6 oktatásra, kutatásra és utakra költené, olyan javakra, amelyek mindenki érdekét szolgálják, s az olyan szociális programok kiadásai, mint a Medicaid nem csökkennének.

A levél kritizálja a Kongresszust azért, mert teljes egészében eltörölnék az örökösödési adót, amelyet jelenleg fejenként 5,49 millió dolláros vagyon felett kell fizetni. A Szenátus nem törölné ugyan el ezt az adónemet, annak adómentés határértékét azonban a duplájára emelné. Jelenleg évente mintegy 5000 család fizet az Egyesült Államokban örökösödési adót. A Szenátus előtt heverő javaslattal ez a szám nagyjából évi 1800 családra csökkenne az Adózási Bizottság becslései szerint. A levél írói úgy vélik, csak ennek az adónemnek az eltörlése 269 milliárd dolláros kiesést jelentene a költségvetésnek, ez több, mint amennyit évente összesen az amerikai állam az Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal, a Járványügyi Ellenőrzési Központ és a Környezetvédelmi Hivatal fenntartására költ.