A szlovák nemzeti gázszolgáltató vállalat (SPP) kiváló tartalékforrásokat szerzett arra az esetre, ha Oroszországból kevesebb gáz érkezne a megrendelt mennyiségnél - jelentette a Reuters. Robert Fico miniszterelnök bejelentése szerint az SPP két egymást követő napon is több mint 50 százalékos csökkenést tapasztalt október elején, miután szeptemberben is voltak kisebb visszaesések.

A szlovákokhoz hasonlóan a magyarok és a lengyelek is ugyanezekről a gondokról számoltak be. Az orosz Gazprom gázmonopólium technikai okokkal indokolta a szállítások mérséklését, ám ezt a fogadó oldalon nem hiszik el. Gyanús ugyanis, hogy azok azok az országok érintettek az ügyben, amelyek a gázáramlás megfordításával az elmúlt hónapokban orosz gázt exportáltak Ukrajnába.

Kicselezik őket

Fico nem rejtette véka alá, hogy véleménye szerint Moszkva politika játszmát játszik édes hazájával - ezt azon a sajtótájékoztatón jegyezte meg, amelyet a kormány rendkívüli ülése után tartottak. Ezen a tanácskozáson hagyták jóvá az SPP és az E.On Global Commodities társaság ötéves szerződését, amelynek értelmében Szlovákia szükség esetén napi kétmillió köbméter gázt importálhat Ausztrián keresztül.

Az SPP már élt is lehetőséggel: az azonnal piacon vásárolt gázt, amelyet az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben importálhat Szlovákiába. Fico azt is elmondta, hogy Csehországból is vásárolhatnak gázt, ha a helyzet úgy hozza. Ezt azon a vezetéken szállítanák, amelyen normális esetben az orosz gázt továbbítják a Cseh Köztársaságba.

Képesek vagyunk a napi fogyasztás 30 százalékát az új, Oroszországtól független forrásokból beszerezni, ha szükséges - jelentette ki Stefan Sabik az SPP elnöke. Pozsony ezzel tovább erősítette pozícióját Moszkvával szemben, ugyanis a szlovák vezetékeken át jelentős mennyiségű orosz gáz tranzitját bonyolítják le, ami javítja az ország alkupozícióját Oroszországgal szemben.

Gázzal lőnek rájuk

Fico megragadta az alkalmat egy kis keménykedésre. Bár kormánya szoros, baráti kapcsolatokat ápol az orosz vezetéssel - egyben az egyik fő ellenzője az Oroszország ellen elfogadott szankcióknak -, most mégis úgy látják, hogy Moszkva politikai fegyverként használja a gázt. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Szlovákiának eladott gáz ára sem igazán mozog - azaz nem követi lefelé az energiatőzsdén kialakult árakat -, akkor világos, hogy egy politikai támadás áldozatai vagyunk.

További biztonsági intézkedésként a tél előtt 91 százalékig feltöltötték az összesen hárommilliárd földgáz elnyelésére képes szlovákiai gáztározókat. Ennek fele az SPP tulajdona. A kormány jelezte, hogy ha az oroszok tovább folytatnák a gázszállítások visszafogását, akkor tárgyalásokat kezdenének a gázvásárlásról azokkal a külföldi vállalatokkal, amelyek a tárolók maradékát használják.