Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF politikai-stratégiai tanácsadó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) plenáris ülésén megismételte a pénzváltási árfolyamokra vonatkozó múltbeli ígéreteit is.

Tartózkodunk a versenyre késztető leértékelésektől, és nem használjuk fel valutaárfolyamainkat versenycélokra - áll az IMFC által kiadott közleményben. Eszerint a megfelelő politikák folytatásával továbbra is együtt fogunk dolgozni a túlzott globális egyensúlyhiány csökkentése érdekében. Együttműködünk annak érdekében, hogy erősödjék a kereskedelem súlya a gazdaságainkban.

Az IMF tanácsadó testületét vezető Agustín Carstens, a mexikói jegybank kormányzója szerint a protekcionizmus "relatív fogalom" és "kétértelmű". Arra a kérdésre, hogy az IMF-re nehezedett-e amerikai nyomás, Carstens sajtótájékoztatóján nem válaszolt.

Nincs olyan ország, amely ne rendelkezne a kereskedelme védelméről - jelentette ki Carstens. Ahelyett, hogy hosszasan tárgyaltuk volna, mit jelent ez a fogalom, sikerült kedvezőbb, konstruktívabb keretek közé helyeznünk.

Carstens, aki a héten részt vett az IMF és a Világbank tavaszi washingtoni közgyűlésén, kijelentette: a 189 tagállam között megvan a konszenzus a kereskedelem jótékony hatásait illetően, és minden állam egyetértett abban, hogy szükség van szabad és igazságos kereskedelemre. Tavaly októberben az IMFC még kifejezetten úgy foglalt állást, hogy a protekcionizmus veszélyezteti a világgazdasági növekedést.

Március közepén a húsz legfejlettebb ipari ország (G20) Baden-Badenben tartott tanácskozásán a vámkorlátok bevezetésével fenyegetőző és a szabadkereskedelmet ostorozó Trump-kormányzat kemény tárgyalások árán elérte, hogy a záróközleményben semmilyen utalás sem történt a protekcionizmusra.

Az IMFC közleménye szerint míg a világgazdaságban a talpra állás a jellemző, a növekedés még mindig "szerény", és figyelmeztetett a fokozott gazdasági és politikai bizonytalansági tényezőkre.