Miután tavaly 15,4 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, és a drágulás gyorsul, az orosz kormány azt tervezi, hogy maximálja az alapvető élelmiszerek árát. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes az Interfax tudósítása szerint elmondta, most azon dolgoznak, hogy meghatározzák az áremelések korlátozásának jogi formáját.

Emellett nagyobb hatalmat adnának az állami versenyellenőrző hivatalnak, hogy kikényszeríthesse a kiskereskedelem szabályainak betartását. Fokozza ellenőrző tevékenységét az ügyészség is, amelynek feladata az indokolatlan árdrágítások leleplezése. Egyedül Moszkvában már több mint 400 kereskedő ellen indítottak eljárást. Pedig máshol még rosszabb a helyzet. A szamarai régióban egyes szupermarketekben a káposzta árát 354, az uborkáét 544 százalékkal emelték fel - írta a The Moscow Times.

Az áremelkedések oka a rubel értékének felére zuhanása és a nyugati szankciókra válaszul bevezetett embargó, amellyel kitiltották az országból a nyugati élelmiszereket. A drágulásra jellemző, hogy a kenyér ára augusztus, az embargó bevezetése óta 15-20 százalékkal emelkedett, és a termelői áremelések miatt heteken belül várhatóan további 20 százalékkal megy feljebb. Az orosz gabonaszövetség elnökhelyettese, Alekszandr Korbut sajtóértekezletén már azt javasolta, hogy vezessenek be jegyrendszert az élelmiszerekre a legszegényebbek védelmében.