A Bank of England a fogadási irodákban alkalmazott tétek nagyságát és kifizetési arányát is figyelembe veszik, amikor megpróbálják megbecsülni, hogy a font leértékelődésében mekkora szerepet játszik a közelgő szavazás az uniós tagságról - mondta a Bloombergnek Ben Broadbent, a jegybank helyettes kormányzója.

Ha megfigyeljük a font aktuális mozgását a devizapiacon, akkor a szavazás várható eredménye az egyik tényező, amelyik ezt befolyásolja. Ennek változásairól pedig többek között a fogadási irodák által ajánlott kifizetési arányok, s várt esélyek változása is információt nyújt - válaszolta az egyik képviselő, Helen Goodman kérdésére. A képviselő ezután a jegybank kormányzóját, Mark Carneyt kérdezte nem kis éllel, hogy vajon a jegybank vezetői rendszeres látogatói-e a fogadási irodáknak. Természetesen nem munkaidőben - hangzott Carney válasza.

A jegybank májusi inflációs jelentésében a számításokhoz a fogadási irodák által megadott adatokat is felhasználta a közvélemény kutatások és a font opciós piacának alakulása mellett a kilépés piac által várt valószínűségének kiszámításánál.

A brit fogadóirodák tétjeinek előrejelző képességének reputációja tavaly nőtt hatalmasat, amikor azok pontosabban jelezték előre a brit választások eredményét, mint a közvélemény-kutató cégek vizsgálatai - emlékeztet a Bloomberg. A mostani, bukmékerek által megadott adatok szerint a kilépés esélye 1:4-hez, ami a cikk szerint 19 százalékos esélyt ad a Brexitnek.

A brit monetáris politika irányítói szerint, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, az jelentős fontleértékelődést vonna maga után, a csökkenő kereslet és kínálat nyomán a brit GDP visszaesne, s jelentősen növekedne az infláció.