A 20 legnagyobb nemzetgazdaságra a jövő évre kiadott átlagos növekedési előrejelzését az intézet 2,8 százalékra vette vissza az előző 3,0 százalékról. A hitelminősítő lépése meglepte a piacokat, hiszen módosított előrejelzését alig tíz nappal legfrissebb prognózisát követően adta ki. A Moody's az időközben elérhetővé vált friss gazdasági adatokkal magyarázta a növekedési kilátások felülvizsgálatát.

Az előrejelzésben a Moody's visszafogta az Egyesült Államok és Kína GDP-növekedési előrejelzését és recessziót helyezett kilátásba Oroszországra és Brazíliára a GDP másfél, illetve egy százalékos zsugorodásával. Kína, Japán és Dél-Korea növekedési előrejelzését elsősorban az export várható csökkenése miatt vágta vissza az intézet.

"Kína szélesebb körű és mélyrehatóbb gazdaságösztönző intézkedéseket hozott, mint amire számítottunk, ami arra utal, hogy a gazdasági fundamentumok is gyengébbek annál, mint ahogy azt korábban gondoltuk" - fogalmaz a Moody's közleménye.

A nyersanyagok ára jelentős mértékben csökkent az elmúlt 18 hónapban - mutatott rá a hitelminősítő intézet, hozzátéve, hogy a gazdasági növekedési ütem lassulása a világ egyik legnagyobb nyersanyag-felhasználójának számító Kínában továbbra is nyomás alatt fogja tartani az árakat.

A 2016-os amerikai gazdasági növekedési előrejelzést azért kellett kissé mérsékelni, mivel a dollár erősödése végül nagyobb hatást fejtett ki a korábban feltételezettnél - indokolta a Moody's a növekedési előrejelzés 2,6 százalékra csökkentését 2,8 százalékról.

A Moody's nem változtatott az euróövezet növekedési előrejelzésén, 2015-re 1,0 százalékon, 2016-ra pedig 2,0 százalékon hagyta azt.