A részvényárfolyamok gyengültek a világ tőzsdéin hétfőn, miközben az olaj, az arany és a menekülődevizák drágultak az ukrán válság hatására - írta a Reuters. Az amerikai határidős jegyzések 0,7 százalékkal süllyedtek pénteken elért rekordszintjükhöz képest. Hasonló mértékben esett a Japánon kívüli ázsiai és csendes-óceáni térség egyesített tőzsdemutatója, miközben a szigetország vezető indexe több mint egy százalékkal gyengült. Az európai tőzsdék szintén lejtőre kerültek.

A biztonságos menedéknek számító devizák közül a jen erősödött a dollárral szemben, az árfolyam 101,255 jen/dollár volt, amely az amerikai valuta szempontjából a leggyengébb érték egy hónapon belül. Egy dollárért kevesebb mint 0,88 svájci frankot kellett adni, ami kétéves mélypont.

Az arany 1,2 százalékkal, unciánként 1,342 dollárra drágult, ami közel van a múlt héten elért 1,345-ös négyhavi csúcshoz. A londoni Brent kőolaj ára két százalékkal, kéthavi csúcsra, 111,24 dollár/hordóra ugrott. Az észak-amerikai WTI szabvány öthavi rekordon, hordónként 104,5 dolláron áll.

A legvészesebb forgatókönyv egy Oroszország és a NATO közti konfrontáció, ám ezt talán még Vlagyimir Putyin orosz elnök sem akarja - mondta egy vezető értékpapír-piaci kereskedő a Reuterstnek. Szerinte a Nyugat végül belenyugszik, hogy a Krím-félsziget visszakerül Oroszországhoz, ám a kedélyek lehiggadása időbe, legalább egy hónapba telik. Ez alatt az idő alatt a piacok instabilak lesznek.