A gazdasági szakemberek kommünikéjükben üdvözlik az euróövezeti adósságválság megoldása érdekében tett erőfeszítéseket és arról tájékoztatnak, hogy előrelépések történtek az összehangolt cselekvési terv terén, amelyről további egyeztetések lesznek a G20-as államok vezetőinek november 3-4-i cannes-i találkozóján.

Utóbbi értelmében a fejlett piacok erőfeszítéseket tesznek az üzleti bizalom helyreállítása és a növekedés beindítása érdekében, továbbá világos, hiteles és konkrét javaslatokkal állnak elő a költségvetési konszolidáció végrehajtása érdekében. A nagy folyó fizetési mérleg többletet felmutató országok a belső kereslet élénkítésére, míg a hiánnyal küszködő országok a belső megtakarítás ösztönzésére tesznek ígéretet - írják közleményükben a szakemberek.

A dokumentumban leszögezik, hogy elkötelezettek a bankrendszer és a pénzpiacok stabilitása mellett, és biztosítják, hogy a bankok megfelelő tőkével és likviditással rendelkezzenek a válság nehézségeinek leküzdéséhez. Leszögezik: "a monetáris politika fenntartja az árstabilitást és továbbra is támogatja a kilábalást a válságból".

A pénzügyminiszterek és jegybankárok arra kérik a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy a meglévő eszközökre építve, a cannes-i találkozóig dolgozzon ki olyan eljárást, amellyel eseti elbírálás alapján, rövid távú likviditáshoz juttat külső, világgazdasági nehézségek által sújtott országokat.

A szakemberek hangot adtak annak az elköteleződésüknek, hogy az IMF-nek megfelelő forrásokkal kell rendelkeznie a rendszerben betöltött szerepének teljesítéséhez, és arról tájékoztatnak, hogy e kérdésben tovább tárgyalnak a november eleji csúcstalálkozón.

A politikusok kijelentik, hogy minden eddiginél elszántabbak a pénzpiaci reformok végrehajtására annak érdekében, hogy azok jobban szolgálják a gazdasági növekedést. "Megerősítjük, hogy elkötelezettek vagyunk amellett, hogy teljes mértékben, következetesen és nem diszkriminatív módon végrehajtsuk a származtatott termékek piacára vonatkozó reformokat, amelyről már korábban megállapodás született, illetve a meglévő határidőkön belül a bankok tőkekövetelményeinek szigorítását tartalmazó "Basel" szabályozást.