A világ legnagyobb palota-komplexuma, a prágai királyi vár épületein sikerült végre megosztoznia a cseh államnak és az egyházaknak a kártérítési törvény alapján - jelentette a CTK hírügynökség. Ez volt az úgynevezett restitúciós törvény egyik legfontosabb eleme.

Európa legelvilágiasodottabb országában a rendszerváltás óta heves viták vették körül az egyházaknak nyújtandó kárpótlás ügyét, különös tekintettel az általuk követelt vagyon nagyságára. A Hradzsinnal kapcsolatos összeget nem hozták nyilvánosságra, de elképzelhető, mekkora lehetett, hogy ha végül az egyházak az általuk eredetileg követelt palotarész 80 százalékáról hajlandók voltak lemondani.

A kommunisták által elkobzott vagyont a végül 2013-ban hatályba lépett törvény alapján részben eredeti formájában, részben pénzbeli juttatással kárpótolják. Ennek összege 59 milliárd korona, plusz a kifizetése alatt eltelő 30 év inflációja. A pénz oroszlánrésze, 47,2 milliárd korona a római katolikus egyházat illeti meg, amely vállalta, hogy a legértékesebb ingatlanokat öt éven belül restaurálja, és lemondott az eredetileg követelt ingóságokról is.