Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) monetáris tanácsa nulla százalékon tartotta alapkamatát, a kereskedelmi bankoknak továbbra is 0,4 százalékot kell fizetniük az európai jegybankban elhelyezett betéteik után és 0,25 százalékot az onnan felvett hitelekért - adta hírül a Guardian. Az ECB döntéshozói megígérték, hogy hosszabb ideig ezen a szinten tarják a hitelköltségeket.

A bank tovább folytatja havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programját, amelynek keretében főként az eurótagállamok kötvényeit vásárolja. Az év végéig fenntartják a pénznyomtatásnak ezt a formáját. Kifejezetten galamb jelzésnek értékelik a szakértők azt az ígéretet, hogy szükség szerinti időszakon át folytatják ezt a programot.

Az euró egy picit gyengült a bejelentés hatására, ám később fordulat következett.

Jó kis infláció kéne

Mario Draghi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az eurózóna gazdasági növekedési kilátásai kiegyensúlyozottak, de ez eddig nem vezetett kellően erős inflációhoz. Folytatódik a bankok hitelezésének bővülése - mind a lakossági, mind a vállalati szektorban 2-3 százalékos ütemben.

Az újságírók kérdéseire adott válaszaiból kiderült, hogy az ECB monetáris tanácsa egyhangúan döntött amellett, hogy nem adnak pontos időpontot a monetáris enyhítés visszavonására. A túl korai szigorítás veszélyeztetné a gazdasági fellendülést.

Szelektív hallás

Tett egy erős megjegyzést is, amikor azt mondta, hogy az eurózóna gazdasági kilábalása erőteljesnek mondható, és csak idő kérdése, hogy ezt kövesse a bérek és az infláció növekedése. A megjegyzés után az euró a 1,1567-es szintre erősödött a dollárral szemben.

A szakértők úgy értékelték mindezt, hogy a befektetők csak azt akarják meghallani Draghi szavaiból, ami érdeklői őket. Hiába ütött meg a bankelnök galamb hangnemet, a piaci szereplők csak arra figyeltek, hogy majd ősszel visszatérünk a helyzet elemzésére, azaz akkor derülhet ki, mikor, hogyan kezdheti szigorítani monetáris politikáját az ECB. Ez mutatkozott meg a közös európai valuta erősödésében.