Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A trópusi forróság, és a légkondicionáló berendezések ezzel együtt járó kiterjedtebb használata miatt Szerbiában megdőlt az áramfogyasztás nyári rekordja - írja a Magyar Szó. Július első felében húsz százalékkal több elektromos energia fogyott, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Szakértők az áramfogyasztás növekedése alapján három hőhullámot észleltek eddig a nyár folyamán, ám a fogyasztóknak nem kell aggódniuk emiatt, mert a vállalat szavatolni tudja a megszokott áramellátást mind a magánvásárlóknak, mind a cégeknek. Belgrádban július 5. és 12, között, a második hőhullám érkezésekor 38,2 Celsius-fokot mértek - ekkor dőlt meg az áramfelhasználási rekord.

Szerbiában 2,5 millió olyan háztartás van, amelyik ötször több áramot használ el az európai átlagnál - derült ki a héten egy tanácskozáson. Ugyanakkor a szerbiai polgárok az utóbbi időben egyre inkább odafigyelnek a fogyasztásukra, ennek csökkentése érdekében kisebb-nagyobb beruházásokat is eszközöltek otthonaikban.

Az emberek több mint a fele használ takarékos izzókat, 38 százalékuk pedig az elmúlt néhány évben javított a lakásának vagy házának hőszigetelésén. Sokan lecserélték lakásuk nyílászáróit. Ugyanakkor az otthonok közel kétharmadában még mindig nem megfelelő a hőszigetelés.

Az ország lakóinak 81 százaléka takarékoskodik az árammal, a legkevesebb figyelmet a belgrádiak szentelnek erre. A nyugdíjasok törődnek a leginkább a fogyasztásukkal. Az emberek fele gondolja úgy, hogy ő maga is hozzájárulhat az energiaellátás stabilitásának megőrzéséhez.