Amint a fontos billegő államokban - például Floridában vagy Ohióban - kezdett kirajzolódni Donald Trump győzelme, a Google-keresések között - a Google Trends adatai alapján - hirtelen megugrott a "Kanadába költözés" ("move to Canada") kifejezésre keresések száma - írta több angol nyelvű oldal is.

Sőt, a kanadai bevándorlási hivatal honlapja kedden hajnalban össze is omlott és nem volt elérhető. A Guardian szerint néhány felhasználó az USA-ban, Kanadában és Ázsiában egy belső szerverhibáról szóló értesítést látott az oldalon. A Guardian szerint a minisztériumot nem érték el, de a Twitteren is több üzenetet posztoltak a problémáról.

 

 

 

A Kanadaiak sem voltak restek, és elkezdtek humorizálni a jelenségen. Például az egyik tweet így szólt:

Kanada a világ második legnagyobb országa Amerika népességének tizedével. Van elég helyünk.

Vagy kitettek egy ilyen tweetet:

via GIPHY

 

Emellett Kanada hivatalos Twitter-oldalán is posztoltak egy olyan üzenetet - amelyet sokan a republikánus jelölt által vallott nézetekre való utalásként értelmeztek -, mely szerint

Kanadában a bevándorlókat arra ösztönözzük, hogy hozzák magukkal a kulturális tradícióikat és osszák meg polgártársaikkal.

A Guardian szerint az az ötlet, hogy Trump győzelme esetén amerikaiak átköltözzenek Kanadába, ahol a liberális Justin Trudeau a miniszterelnök, már a választási kampány alatt is egyre inkább előkerült és lufiként fújódott. A Guardian szerint Cape Breton, az Atlanti-óceán kanadai partjainál lévő sziget már februárban azzal hirdette magát, mint "nyugott menedék" azon amerikaiak számára, akik el akarnak menekülni, ha a Trump elfoglalja a Fehér Házat.

A Marketwatch a megugrott Google-keresések apropóján pedig hat dolgot szedett össze, amelyeket nem árt átgondolni, ha amerikaiként Kanadába költözik az ember. Ezek között olyanok voltak, mint:

  • Az emigrálás körülményes lehet - és drága.
  • Az elköltözés ellenére is lehet, hogy kell adóznod az USA-ban.
  • Vélhetően búcsút kell mondanod néhány kedvenc üzletláncodnak.
  • Magasak a lakhatási költségek.
  • Nem árt, ha van egy állásajánlatod.
  • Lehet, hogy meg kell tanulnod néhány új szót.