Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovákiai vállalkozók szerint a Robert Fico vezette baloldali kormányok idején romlott a helyzetük - írta a Magyar Szó. A kormány kivizsgálatlan korrupciós ügyei miatt egyre több vállalkozó gondolja azt, hogy Szlovákiában nem beszélhetünk jogegyenlőségről.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) 2001-től vizsgálja a vállalkozói környezet alakulását, bevezetve az ezt mérő indexet. A jobboldali Dzurinda-kormányok idején a mutató a 2001-es 100 pontról 2006-ra 126 pontra nőtt. Fico 2006-os hatalomátvételét követően azonban zuhanásba kezdett. A tavalyi utolsó negyedéves 51,6 pontról az idei első negyedévre 50,7, a másodikra pedig 49,6 pontra esett.

A vállalkozók szerint a bíróságok ügyintézése rendkívül lassú, ráadásul - a szelektív jogérvényesítés miatt - mára egyre több vállalkozó szemében veszti el a hitelét. Egyre több vállalkozó véli úgy, hogy a Fico-kormány korrupció elleni harca csak a médiának szól.

Ezt figyelembe véve nem meglepetés, hogy a vállalkozók politikai rendszerbe vetett bizalma 2013 óta nem látott mélyponton van. Emellett a vállalkozóknak egyre több fejfájást okoz a szakképzett munkaerő hiánya, és többségük úgy gondolja, hogy a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy ezt orvosolja.

(A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu)