Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus szerint a kormányfői EU-tanács élén most újraválasztott Donald Tusk és a többiek keressenek más módot arra, hogy elfogadják a zárónyilatkozatot - írta az MTI.

Úgy foglalt állást, hogy a csúcstalálkozó érdektelen zárónyilatkozat nélkül. Ha a lengyel bojkott ellenére megoldást találnak a zárónyilatkozat aláírására, az azt jelenti: nincsenek szabályok - vélte. Ezt Lengyelország nem tudja elfogadni - tette hozzá Beata Szydlo. Szerinte veszélyes precedenst teremt, hogy Varsó támogatása nélkül választották újra Donald Tuskot, ezzel aláásták az EU alapelveit, amelyek értelmében minden véleményt tiszteletben kell tartani.

Szydlo sajnálatát fejezte ki, hogy nem csatlakoztak hozzá a visegrádi négyekhez tartozó kollégák, és Tuskot választották. Mindazonáltal, hogy "a V4-eknek sok megvalósítandó programja van, amelyek a térségünket érintik, és amelyekben megállapodtunk".

Charles Michel belga miniszterelnök, aki szerint "higgadt, meglepetések nélküli" vitát folytattak az uniós vezetők, sajtónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Varsó jelöltje, Jacek Saryusz-Wolski nem volt valódi alternatívája Tusknak.

Theresa May brit kormányfő újságíróknak megismételte, hogy a hónap végéig aktiválni fogja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az uniós tagság megszűnésének folyamatát szabályozza. "Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, Európát azonban nem" - mondta.

A Tusk újraválasztása körül kirobbant botrányra sajtóhírek szerint az lehet a magyarázat, hogy a politikai nézetkülönbségek mellett komoly személyes ellentétek jellemzik Donald Tusk és a jelenlegi lengyel kormánypártot vezető Jaroslaw Kaczynski kapcsolatát. Utóbbi a németek jelöltjének tekinti Tuskot, akit korábban a 2010-es szmolenszki légikatasztrófáért is felelőssé tett.

Tusk 2014. december 1-je óta tölti be a testület elnöki tisztségét, mostani mandátuma 2017. május 31-ig szól. Az Európai Tanács elnökének mandátuma két és fél évre szól és egy alkalommal megújítható. Az elnök képviseli az Európai Uniót a nemzetközi színtéren, valamint ő hívja össze és vezeti le a tagállami csúcsvezetők üléseit.

Tusk: mindent megteszek, hogy megóvjam a lengyel kormányt az elszigetelődéstől

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön este kijelentette, mindent meg fog tenni, hogy megóvja a lengyel kormányt a politikai elszigetelődéstől. Erről azt követően beszélt, hogy az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján Varsó heves tiltakozása ellenére újraválasztották a testület élére a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakra.

Hálás vagyok a bizalomért, egy jobb és egységesebb Európáért fogok dolgozni - mondta Tusk a találkozó szünetében. Légy óvatos a hidakkal, amelyeket felégetsz magad mögött, ha egyszer eltűntek, nem mehetsz át rajtuk többé! - üzente Tusk a lengyel kormánynak. Hozzátette: "Megértem az érzelmeket, ez normális, emberek vagyunk, de napjainkban felelős politikai hozzáállásra van szükség, amikor Európa jövőjéről van szó. Remélem, ez világos a lengyel kollégáknak."

Újságírói kérdésre, hogy ezek után miként fog kommunikálni a lengyel kormánnyal, Tusk tréfásan annyit válaszolt, hogy "lengyelül".

A közös sajtótájékoztató másik főszereplője, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ehhez hozzátette, hogy "azon a nyelven remélhetőleg értenek".

A közös sajtótájékoztató további részében elsősorban gazdasági kérdésekről, illetve a nyugat-balkáni helyzetről volt szó. A két uniós vezető méltatta az európai gazdaság teljesítményét, mint mondták, az EU minden tagállamában javulóban van a helyzet. Legfontosabb célnak a munkahelyteremtést nevezték.