Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Görögország és az ország adósságát hitelező eurótagállamok pénzügyminiszterei megállapodtak a 2015 augusztusában elfogadott harmadik mentőcsomag következő részletének feltételeiről - írta a Bloomberg. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ország hozzájut a július közepéig lejáró tartozásai - összesen hétmilliárd euró - törlesztéséhez szükséges forráshoz.

A hitelezők képviselői várhatóan a jövő hét elején még visszatérnek Athénba, mielőtt véglegesítik a megállapodást. Ezt követően a parlament elé kerül az egyezség. Szakértők szerint Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek minden meggyőzőerejét latba kell majd vetnie, hogy megszerezze a kormánypárti képviselők támogatását, mert kollégáik végképp nem akarnak újabb megszorításokat.

Nyugdíjasok, kiskeresetűek

A következő forduló az eurótagállamok kormányaira vár, ugyanis a pénteken elért megállapodást az országaik pénzügyminisztereit tömörítő testületben (eurócsoport) sikerült tető alá hozni, így az még nem számít hivatalos döntésnek. Nem valószínű azonban, hogy az eurócsoport ajánlását ne fogadnák el.

Athén kemény megszorításokat vállalt a pénzért cserébe. A GDP két százalékával kell csökkenteni a kormány költségvetési kiadásait. Ennek első felét 2019-ben hajtják végre a nyugdíjak lefaragásával, a másodikat pedig 2020-ban az adómentes jövedelemhatár szintjének mérséklésével. Cserébe, ha a bevételek megfelelően alakulnak, akkor a kormány vállalhat extrakiadásokat.

Erősödő stabilitás

Gyors megoldást akartunk Görögország ügyében, csak a bizonytalanságot növelte volna, ha tovább várunk - idézte a hírügynökség Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert, aki vélhetően főnöke nevében is beszélt. Szakértők ugyanis az idei választási év egyik legnagyobb bizonytalansági tényezőjének tartották a görög helyzetet. Egy újabb válság rontotta volna a mérsékelt francia és német politikai erők, így Angela Merkel választási esélyeit is.