A svájci vállalatok magukra maradtak a frank erősödésével szembeni küzdelemben, miután a jegybank (SNB) képtelen újabb frankeladásokkal beavatkozni a devizapiacon. A Lonza Group vegyipari cég, az UBS és az EFG International bankok a munkaidő meghosszabbításáról állapodtak meg a munkavállalók érdek-képviseleti szervezeteivel, hogy ellensúlyozzák az erős nemzeti valuta miatt elvesző exportbevételeiket. A Lonzánál havonta két órával dolgoznak többet a munkavállalók. Az ország szakszervezeteit tömörítő, összesen 380 ezer ember képviselő szervezet szerint a munkaadók két további lehetőségről is tárgyalnak: az egyik a bérek egy részének euróban fizetése - ezt elsősorban a határon túlról bejáró dolgozók esetén alkalmaznák -, a másik a fizetések hozzáigazítása az árfolyamváltozásokhoz.

Az SNB a 2010 júniusát megelőző 15 hónapban frankeladásokkal próbálta gyengíteni a hazai valutát, aminek eredményeként rekordveszteséget halmozott fel és a politikusok Philiph Hildebrand bankelnök lemondását követelték. Most, a közelgő választások előtt az jegybankot okolják a vállalatokat súlyosan érintő árfolyamhelyzetért - a svájci GDP fele az exportból származik. A feldolgozóipar növekedése kétéves mélypontra esett, a tőzsde - hasonlóan a többi nyugat-európai börzéhez - esik, a kormány 1,9 százalékról 1,5-re csökkentette a 2012-es gazdasági növekedésre adott előrejelzését.

A jegybank múlt havi felmérésében megkérdezett 210 vállalatból 48 nyilatkozott úgy, hogy negatív hatással van tevékenységükre a frank erősödése. Az ipar minden ágazatában bércsökkentésekkel és elbocsátásokkal, továbbá tevékenységük minél nagyobb részének külföldre telepítésével próbálják ellensúlyozni a negatív hatást a vállalatok.