Az államtitkárság kiemelte: a jelenlegi magas szintű szakmai önállóság a magyar felsőoktatás erőssége. A 2014-ben elfogadott Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiai dokumentum pontosan rögzítette, hogy milyen intézményi átalakításokat tervez a kormány az optimálisan működő felsőoktatási rendszer megvalósítása érdekében. Ezek az átalakítások befejeződtek, a fenntartó jelen pillanatban nem tervez további átalakításokat, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg.

Intézményi kezdeményezésre a fenntartó megvizsgálja a javasolt kérdéseket, és az intézmények véleményének megismerése után hoz döntést. Az oktatási államtitkársághoz azonban egyik felsőoktatási intézmény - sem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), sem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) - sem jelezte arra irányuló szándékát, hogy a gazdálkodástudomány kar leválását, illetve annak az ELTE-hez való kerülését kezdeményeznék.

Amennyiben ilyen jellegű kezdeményezést kap az államtitkárság az érintett intézményektől, fenntartói szempontból mérlegeli az átalakítással járó előnyöket és hátrányokat azzal, hogy a képzés minőségét és hatékonyságát az átalakítás nem ronthatja.

Kedden az Index írt arról, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Hétfőn este a Műegyetem szenátusa - beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is - egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre.

Az intézmény Facebook-oldalán kedden közzétett dokumentum szerint összhangban az egyetem alapító okiratával, valamint a szenátus által július 11-én elfogadott intézményfejlesztési tervvel, állásfoglalásban erősíti meg, hogy az egyetemnek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre.