A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport az elmúlt hetekben arra várt, hogy az európai vezetők mire jutnak az eurózóna válságának kezelésében. Ettől tették függővé segítségnyújtásukat, amelynek motivációja az, hogy Európa csődje egyben legjelentősebb exportpiacuk összeomlását jelentené, világgazdasági válságot hozna.

A kétnapos EU-csúcs résztvevői tegnap elfogadták azt a javaslatot, hogy az eurózóna országai kétoldalú megállapodásokkal 200 milliárd euróval emeljék meg az IMF tőkéjét - a pénzt a Valutaalap a bajban lévő eurózónatagok államkötvényeinek vásárlására fordíthatja -, ami elemzők szerint hasonló lépésre ösztönözheti a legnagyobb feltörekvő országokat.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója üdvözölte a döntést, és kifejezte reményét, hogy az európai országok tőkeemelését hasonló lépések követik az IMF más tagállamai részéről is. Az európai hozzájárulást tíz napon belül kell megerősíteniük az érintetteknek - fejtette ki újságírók előtt.

Guido Mantega brazil pénzügyminiszter tegnap elismételte kormánya hajlandóságát arra, hogy további hitelt nyújtson a Valutaalapnak, feltéve, hogy az európai országok ugyanezt teszik. Lépéseiket Kínával, Indiával és Oroszországgal, azaz a Brazílián kívüli három BRIC-országgal összehangoltan teszik - jelentette ki. A pekingi külügyminisztérium szóvivője annyit mondott korábban, hogy országa "aktív egyeztetéseket" folytat az érintett partnerekkel.

Kimm Choong Soo, a dél-koreai jegybank kormányzója arról számolt be, hogy az IMF megerősítéséről folyó tárgyalások a G20 köreiben folynak, hozzátéve, hogy országa részt fog venni bármilyen akcióban, amelyet a G20 indít. Agustin Carstens mexikói jegybankelnök a múlt héten hasonló kijelentést tett.

A G20 2009 áprilisában a pénzügyi válság enyhítése érdekében már egyszer határozott az IMF tőkéjének megemeléséről. Akkor az USA és Japán 100-100 milliárd dollárt, az EU 178 milliárdot, Kína 50 milliárd dollárt adott be a közösbe. A magas költségvetési hiánnyal küszködő USA részvétele most nem várható.