Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög parlament szombaton éjjel simán elfogadta a kormány javaslatát, amely szerint jövő vasárnap népszavazást tartanak lényegében arról, hogy továbbra is igénybe vegye-e az ország az EU és az IMF pénzügyi támogatását az euró megtartása érdekében. A 151 fős többség gond nélkül összejött a 300 fős parlamentben, ugyanis a kormánypártok képviselői fegyelmezetten az indítvány mellett voksoltak és a szélsőséges jobboldali Arany Hajnal párt is melléjük állt. A demokratikus ellenzék nemmel szavazott.

Az IMF görögországi kedvezményes hitelprogramja tovább folytatódik, de az eurótagállamoké - az úgynevezett european financial arragement - június 30-án kifut. Ezért ha a görögök július 5-én az EU és az IMF múlt csütörtöki ajánlatáról szavaznak, amely az utóbbi folytatásának feltételeit tartalmazta, akkor valami olyasmiről döntenek, ami addigra jogilag érvényét veszti - mondta Christine Lagarde, az IMF igazgatója.

Beszélt arról az 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletről, amelyet június 30-án kellene átutalni az IMF-nek. A Valutaalap nemzetközi pénzügyi intézmény, amelynek tőkéjét a tagállamok, köztük Görögországnál szegényebb országok adják össze. Így a törlesztés elmulasztása azzal jár, hogy amíg a görögök nem egyenlítik ki a számlájukat, addig nem juthatnak újabb kölcsönhöz. Ugyanakkor az IMF kész folytatni az együttműködést Görögországgal, ha szavazók a referendumon az eurót választják.

Készpénz nélkül

Eközben szombaton egyes hírek szerint az ország ATM-jeinek harmada kiürült. A videókon megszólaló emberek közt akadt olyan, aki arra panaszkodott, hogy készpénz nélkül maradt. Michael Noonan ír pénzügyminiszter újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Görögországban hétfő bankszünnap lehet. Az Európai Központi Bank monetáris tanácsa a legutóbbi hírek szerint már vasárnap összeül, hogy döntsön a görög pénzügyi rendszer utolsó hivatalos euróforrása, az ELA hitel bővítéséről.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint, amelyet a Kapa Research készített a To Vima újság megrendelésére, a görögök kétharmada maradna az eurózónában. Ezen belül 57,5 százalékuk szerint a kormánynak meg kellene egyeznie a hitelezőkkel.