Megszólalt az "isten", mármint az az árupiaci kereskedő, akit piaci ellenfelei ezzel a cseppet sem visszafogott jelzővel illetnek korábbi sikerei nyomán, és azt mondta, hogy az olajárak magasak maradnak. Andy Hall, az Astenbeck Capital Management hedge fund és a Phibro LLC árupiaci kereskedőház vezetője úgy véli, hogy az amerikai olaj- és gázpala-forradadalom átmeneti hatással lesz a világ energiahordozó-piacára. A szakember azt írta befektetőinek, hogy az újfajta technológiát alkalmazó kutak hozama kezdetben magas, ám később gyorsan csökken, mivel mindegyik csak egy elszigetelt lelőhelyet ér el, nem egy nagy mezőt csapol meg.

Az erről szóló levél - amely eljutott a Financial Timeshoz - azzal folytatódik, hogy a palakutak esetén lehetetlen fenntartani a kitermelést anélkül, hogy folyamatosan újakat ne fúrnának. Ez viszont költséges, ami azzal jár, hogy a fekete arany ára a jelenlegi, hordónként 100 dollár körüli régióban marad. Az újfajta technológiával elérhető olajtartalékokról naponta jelennek meg hírek, ami egyeseknél valószínűleg elbizakodottsághoz vezet - tette hozzá az olajpiaci guru.

Az elmúlt időszakban számos komoly nemzetközi energiaipari szervezet, köztük az OECD tanácsadójaként működő International Energy Agency is azt jósolta, hogy az USA 2030-ra olajexportőrré válik az olajpala- és a gázpala-kitermelésnek köszönhetően. Az OPEC-ben súlyos feszültséget okoz az új helyzet: a legnagyobb tagország, Szaúd-Arábia vezetése ugyan azt jelezte, hogy nem tart az emelkedő amerikai kitermeléstől, ám a számos más OPEC-tag úgy véli, hogy az amerikai előrenyomulás veszélyezteti a szervezet olajpiacra gyakorolt befolyását. Az OPEC holnap kezdi félévente esedékes értekezletét.

A 100 milliós ember

Hall egyik beceneve szerint ő a 100 millió dolláros ember. Ezt azzal érdemelte ki, hogy amikor a 2008-as pénzügyi válság nyomán korábbi munkahelye, a Citibank értékesítette Phibro árupiaci divízióját az Occidental Petroleumnak - amelynek már akkor is Hall volt a vezető kereskedője -, új munkáltatója vállalta régi, évi 100 millió dolláros bére fizetését. Ekkoriban kapott a Citi 45 milliárd dollár állami hitelt, hogy túlélje a válságot, és általános támadás indult a pénzintézeti vezetők magas juttatásai ellen, miután a közvélemény a menedzserek mesés ösztönzőcsomagjait - kapzsiságát - tartotta a válság egyik okának.

Hall azonban 2003-ban, amikkor 30 dollárt kellett fizetni egy hordó olajért és a 2001. szeptemberi terrortámadást követő gazdasági mélyrepülés idején senki sem gondolta, hogy az energiahordozók ára belátható időn belül megugrik, arra tett, hogy öt év múlva 100 dollár/hordó lesz a fekete arany ára. Ezen hihetetlenül nagyot kaszált a cége, ugyanis 2008 júniusában már 150 dollárt körül járt az árfolyam. Irigyei szerint a szerencse fia, ugyanis olyan hosszú távú üzleteket köthet, amelyeket más kereskedőknek - akiktől gyors eredményeket várnak - nem engednek meg a befektető vállalkozások.