Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Évről évre egyre több ukrán vendégmunkás érkezik Lengyelországba, és egyre jobban érzik magukat ott. Elégedettek a munkával, a fizetéssel, a főnökökkel. Hosszabb távon viszont zavarja őket a stabil munkalehetőségek hiánya - idézte a gazeta.pl az OTTO Work Force Polska, munkaközvetítő vállalkozás jelentését.

A felmérésből kiderül, hogy az ukránok 94 százaléka elégedett lengyelországi munkájával. Ez a korábbi hasonló felméréshez képest, amelyet 2015-ben végeztek, 10 százalékpontos emelkedés. Keresetükkel 2015 decemberben az ukrán vendégmunkások 50 százaléka volt elégedett, míg most 90 százalékuk mondta ezt. Ez érthető, ha figyelembe vesszük, hogy fizetésük ez alatt az időszak alatt átlagosan 300 zlotyval (22 ezer forint) nőtt, miközben az ukrán minimálbér 220 zlotynak felel meg.

Pozitívan értékelik az ukránok a lengyelek irántuk mutatott nyitottságát is, 96 százalékuk szerint szomszédaik kifejezetten nyíltszívű nemzet tagjai, ezért 89 százalékuk úgy véli, hogy jó kapcsolatban van munkatársaival. Hasonló arányban mondták azt, hogy a főnökeikkel is jól kijönnek.

Változó idők

Az ukrán dolgozókat kezdetben a kis- és közepes vállalkozók alkalmazták Lengyelországba, főleg szezonmunkákra a mezőgazdaságban. Ma már a nemzetközi cégek is erősen érdeklődnek irántuk. Ezek a nagyvállalatok a munkaerő-kölcsönző ügynökség tapasztalatai szerint odafigyelnek a jó munkahelyi atmoszférára és pozitív kapcsolatokat igyekszenek kialakítani munkatársaikkal.

Nem mellékes az sem, hogy jelentősen megnőtt azoknak a vendégmunkásoknak a száma, akik saját szakmájukban, a végzettségüknek megfelelő munkát tudnak találni Lengyelországban. A jelentés szerint az ilyen külföldi dolgozók aránya nyolcról 29 százalékra emelkedett.

Nem meglepő mindezek alapján, hogy a Lengyelországban dolgozó ukránok 48 százaléka végleg le akart telepedni új hazájában. Ez 38 százalékpontos növekedés 2015 végéhez képest.