A szerdán nyilvánosságra hozott új prognózis az idei első negyedév eredményén alapszik, amikor éves szinten négy százalékkal nőtt a cseh GDP - közölte a pénzügyi tárca. A jövőre a pénzügyminisztérium 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár Csehországban.

"Azzal számolunk, hogy a cseh gazdasági növekedést 2015-ben néhány egyszeri tényező fogja befolyásolni. Elsősorban a lényegesen alacsonyabb olajárakról van szó. További kedvező tényező, hogy folytatódik az EU-pénzek felhasználása. Ezek a tényezők 2016-ban valószínűleg már nem fognak hatni, és a cseh gazdasági növekedést már a visszaálló normális állapotok és lehetőségek fogják meghatározni" - olvasható a tárca közleményében.

A pénzügyminisztérium az idei inflációs várakozásokat az áprilisi 0,3 százalékról 0,5 százalékra módosította. 2016-ban pedig 1,5 százalékos inflációval számolnak.

A munkanélküliségi ráta az idén 5,7 százalékon, jövőre pedig 5,5 százalékon lesz az új prognózis szerint.

A cseh jegybank a jövő héten teszi közzé új prognózisát. A legutóbbi, májusi előrejelzés az idén 2,6 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol Csehországban.