Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határozatot egyhangúlag fogadta el a krími parlament. A politikus a voksolás eredményének kihirdetése után letette a hivatali esküt.

A Krím Ukrajnától elszakításában aktív szerepet játszó oroszbarát Akszjonov a március 21-én orosz szövetségi területté nyilvánított köztársaság miniszterelnöki posztját is megkapta. Hamarosan megalakítja kormányát, amelyben az eddigi miniszterek többsége várhatóan megtarthatja posztját. A krími elnök-miniszterelnök kijelentette, hogy a 2020-ig kijelölt szövetségi fejlesztési célprogram megvalósítására fog összpontosítani. Az Ukrajnától márciusban elcsatolt terület energia- és vízellátása is Ukrajnától függ, közúti és vízellátó hálózata is fejlesztésre szorul.

A 41 éves Szerhij Akszjonov a szimferopoli felsőfokú katonapolitikai iskolában tanult Szimferopolban. Az 1990-es évektől vállalkozó volt. 2008-tól kezdett politizálni, a következő évben állt az Orosz egység nevű mozgalom élére. 2010-ben a krími parlament képviselőjévé választották. A félsziget törvényhozása az idén, február 27-én jelölte ki Akszjonovot a Krím miniszterelnökének, hogy készítse elő és vezényelje le a terület Oroszországhoz csatlakozásáról szóló, március 16-án megrendezett népszavazást.

Miután a hivatalos adatok szerint a voksolók majdnem 100 százaléka igennel szavazott a Krím Oroszországgal való egyesítésére, az ottani Államtanács az orosz vezetéshez és parlamenthez fordult csatlakozási kérelemmel. Március 18-án Szerhij Akszjonov a moszkvai Kremlben rendezett ünnepélyen már alá is írta az erről szóló megállapodást Szevasztopol akkori vezetőjével együtt. Moszkva részéről Vlagyimir Putyin orosz államfő látta el kézjegyével a dokumentumot.